In urma verificarii instalatiei de gaze de catre angajatii de la Distrigaz sa constatat ca exista probleme la mai multe apartamente si necesita reparatii..Administratorul a trecut la plata si apartamentele care sunt debransate de la instalatia de gaze,asa a procedat si atunci cand au fost inlocuite coloanele(tevile) de apa calda si caldura a trecut la plata si apartamentele care sunt debransate si au centrale de apartament pe gaze.
Este corect si /sau legal? Sustine ca sunt parti comune si ca atare trebuie ca reparatiile sa fi platite de toti, indiferent ca apartamentele debransate nu mai au nimic comun cu acele instalatii,adica nu le mai folosesc.
Ati citit HG 1588/2007 Art.32 (3)?
Legea spune foarte clar ce si cum se plateste, nu stabileste nici administratorul, nici presedintele, nici eu sau @elga 50, dar nici dumneavoastra, daca nu va repartizeaza facturile conform legii, o sa la conteste alti proprietari care culmea au si dreptate si atunci este marea problema, nu acum cand este respectata legea!
Cand ati renuntat la o parte din partile comune, trebuia sa va interesati daca platiti sau nu pentru ele!
Asa cum platesc service-ul ascensorului cei de la parter si etajul 1, care nu il folosesc, dar este pe cota-parte facuta reparatia, asa platiti si dumneavoastra!!!
Am sa va pun problema de urmatoarea maniera:
- pentru apartamentul pe care il aveti in proprietate trebuie sa platiti la administratia locala un impozit. Acest impozit se plateste pentru proprietate, iar plata acestuia nu este deloc influentata de faptul ca locuiti in apartament sau nu, ca il folositi sau nu.
Deci, de principiu, cheltuielile pe cota de proprietate se platesc indiferent daca folositi sau nu partea respectiva de proprietate individuala sau in cota indiviza din proprietatea comuna.
Exemple pot fi date multe, trebuie sa intelegeti ca o proprietate trebuie sa fie intretinuta si asta costa.
cf cod civil
Articolul 654
Cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înțelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune, în proporție cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părțile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
Asa ca, tevile centrala, si toate celelate sunt bunucir accesorii; apartamentul e un bun principal; normal ca pt apartament platesti impozit chiar daca nu locuiesti in el, dar pentru un bun comun accesoriu , daca nu il folosesti NU trebuie sa participi la plata la intretinerea acestui bun comun accesoriu.
cititi si codul cicvil!
Proprietate comuna inseaman ce se poate folosi in comun; daca nu folosesti nu inseamna ca nu esti coproprietar al acelui bun ci doar ca nu participi la cheltuielile ce tin de functionarea, repararea sau utilizarea acestuia! Ceea ce este logic, moral si tot ce vrei!
Aceste parti comune/bunuri comune aflate in coproprietate se numeste coproprietate fortata si mai au si caracter de accesoriu...