avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complice la furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complice la furt

Salut

Locuiesc in Bistrita, acum cateva zile am fost cu un prieten la un magazin sa cumpar o punga de seminte, dupa ce intram in magazin eu ma duc la raftul cu seminte agricole iar el se opreste exact la raftul vecin, cel de bauturi alcoolice, iau punga de seminte de pe raft dupa care el imediat ma intreaba: " Cristi, care e vodca de aici?" eu ma duc langa el si pun mana pe o sticla de vodca spunandui: "asta e, dar de ce?" (el vroia sa o fure iar eu nu stiam asta) ia sticla de pe raft si nu raspunde nimic dupa care ma intorc si o vad pe femeia care stergea pe jos uitanduse "glont" la noi, cand sa bage sticla in buzunar o observa si el pe femeie si o pune la loc (100% femeia si-a dat seama ca el avea de gand sa fure sticla) dupa care am mers la casa, am platit punga de seminte si am plecat.

Dupa am aflat ca el cu fratele lui mai furase si inainte bautura. Dupa incidentul acesta ei au mai furat, iar eu find de fiecare data langa ei, uneori i-am mai aratat sau i-am spus care e vodca, coniac sau alte bauturi. De baut el le bea.
Astazi, fratele lui a intret in magazin cu 1 leu sa cumpere o punga se pufuleti si sa fure o sticla de vodca, dar cand a intrat in magazin, surpriza! ... vanzatoarea la oprit si ia zis sa spuna de acolo ce doreste, dupa care a plecat de la casa si a aduc acolo punga de pufuleti (el in tot timpul asta a ramas la usa, fiind obligat).
Tot azi si celalalt hot a patit acelasi lucru, doar ca vanzatoarea ii mai spuse si ca : "Lasa ca vedeti voi de va aduce mosu' daca furati ".

Maine o sa intru si eu in magazin sa cumpar ceva sa vad daca se intampla la fel, intrebarea e ce pot patii eu? pot fi acuzat ca si complice? (din interior exista camere de supraveghere) o sa am cazier? sunt 80% sigur ca vanzatoarele cred ca si eu am furat.

Toti sumtem minori
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
Marfi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marfi , utilizator 22:17, 17 Decembrie 2011
Iata continutul prevederilor art.26 c.pen. , cel care reglementeaza complicitatea la savarsirea unei infractiuni pentru a avea cunostinta de continutul acestuia si pentru a avea grija asupra atitudinii dvs. viitoare , mai ales in prezenta unor astfel de "persoane" :

Art. 26

Complicele

Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.


În conditiile în care nu s-a înlesnit în nici un fel activitatea autorului, nu a existat un ajutor material concret dat în timpul comiterii infractiunii si nici o promisiune de tainuire a bunurilor sau de favorizare a infractorului, care sa reprezinte o încurajare a autorului în comiterea faptei, ci doar cunoasterea intentiei autorului de a sustrage bunuri, nu se poate retine în sarcina petentului o activitate infractionala specifica participatiei penale în modalitatea complicitatii, fapta acestuia nefiind prevazuta de legea penala.
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Mersi mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce mi se poate intampla dacă Alexras Alexras Acum cateva luni am fost cu un prieten in magazin, el a furat doua sticle de coniac in valoare de 180 lei bucata, suma totala fiind de 360. Ideea e ca am fost ... (vezi toată discuția)
Exces de alcool- am furat o sticla de vodka - cum sa procedez? AdriaNNN89 AdriaNNN89 Buna Seara Am si eu o problema acum 2 zile am baut cu niste prietenii si am ramas fara bautura si ma-m gandit eu in bautura mea din cap sa fac o prostie sa ... (vezi toată discuția)
Ce lege se aplică în cazul furtului la cântar din supermarket-uri? Numby Numby Buna ziua, Nu gasest in dreptul civil nici o lege privind produsele neambalate sau fara o cantitate fixa. De exemplu: Daca un individ este descoperit ca ... (vezi toată discuția)