Am primit din partea unei firme un bilet la ordin in baza unei discutii care am avut-o cu adminitratorul acelei firme pt. o colaborare .Respectiva firma a cumparat de la mine o anumita cantitate de materiale in baza acelei garantii B.O .Eu am scontat la banca b.o pe o suma mai mare ,in vederea ca acea firma va continua sa ia marfa de la mine,dar din pricina ca sa blocat cu lucrarile nu a mai continuat colaborarea .B.o nu sa mai acoperit in banca firma intrand in incident bancar.
Intrebarea mea este cum se poate solutiona aceasta problema si care sant riscurile mele ca unul care am scontat biletul.Mentionez ca nu am avut un contract scris ci doar o intelegere verbala de colaborare.
eu vad situatia asa:
- faptul ca ati scontat biletul este ok, doar aveati dreptul, e absolut legal
- mai neclara este inexistenta unui contract, de ce nu ati semnat ceva scris?
ati emis la inceput factura partiala sau pt.toata livrarea? poate totusi ati specificat in bilet la rubrica cu ce reprezinta ceva de genul livrare marfa X
- in opinia mea prin faptul ca v-a emis acel bilet, emitentul s-a obligat neconditionat ca va plati marfa la termen, de unde reiese ca la emiterea biletului intelegerea a fost ca va ridica neconditionat intreaga marfa, adica nu va mai putea renunta; prin urmare dvs. aveti obligatia sa-i puneti marfa la dispozitie, sa-l instiintati sa vina sa si-o ridice, altfel poate ii veti cere cheltuieli depozitare ; emitentul are in continuare obligatia de plata asa cum este ea reglementata de legea cambiei 58/1934
Ei aceasta este problema ca nu am semnat un contract ci am mers pe intelegere verbala.
Intelegerea era sa-i dau marfa si el sa o ia treptat in baza cum inainteaza cu lucrarile dar el a luat o parte probabil de kat avea nevoie si apoi na mai venit nici sa plateasca nici sa mai ia marfa eu am crezut in ce mi-a zis ca are lucrari mari plus altele care trebuie sa le inceapa si in acea baza eu am scontat biletul la 90 de zile dar au trecut mai mult si tot na mai venit nici sa plateasca nici sa ia marfa si eu in baza ca vom colabora si ca va lua marfa de valoare mare eu am scontat biletul pe o valoare mai mare dekat a luat el marfa in ideea ca vom colabora.Acum kand a intrat in cip sa intors cu amenintari sa-i platesc daune ca a intrat in cip.
Eu cred ca am gresit ca am scontat biletul pe suma mai mare dekat a luat el marfa fara sa-mi dau seama ca nu va mai lua
CE MI SE POATE INTAMPLA?????
prin emiterea biletului emitentul s-a obligat neconditionat sa plateasca, pt. ca asa prevede legea cambiei; nu mai poate reveni ulterior sa sustina ca nu este obligat sa plateasca (exista doar situatii speciale si rare, dar situatia dvs. nu se afla printre acestea)
nu ati raspuns, ati scris pe bilet ce reprezinta suma? exista o rubrica
v-am raspuns detaliat mai sus, nu ati gresit ca ati scontat biletul, ati avut acest drept
el poate face scandal, dar el este cel care a gresit pt. ca daca nu intentiona sa ridice intreaga marfa nu trebuia sa emita biletul
este vina lui ca a ajuns in cip
acum marfa ii apartine lui iar banii va apartin dvs. (daca ii veti mai vedea)
daca totusi gasiti alt cumparator pt.marfa incercati sa o vindeti cu acordul lui si sa il mai scutiti si pe el de o parte din suma corespunzator
B.o. refuzat - solutii
magyari
Am un debitor cu care am negociat mai bine de o luna, insa cu etapa amiabila nu am ajuns nicaieri. La un moment dat mi-a spus ca imi achita o suma daca vreau ( ... (vezi toată discuția)