avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... B.O. refuzat - solutii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

B.O. refuzat - solutii

Am un debitor cu care am negociat mai bine de o luna, insa cu etapa amiabila nu am ajuns nicaieri. La un moment dat mi-a spus ca imi achita o suma daca vreau ( suma reprezentand aprox. 0,85% din suma total datorata ), daca nu, sa fac ce vreau.

Am depus pentru suma totala B.O. la banca, iar in ceteva ore a inceput sa ma sune. Acum mi-a facut o propunere de plata de aprox. 10% din valoarea datoriei, cu rugamintea de a retrage B.O. de la banca.

Acum imi dau seama ca renuntand la acel bilet, nu o sa mai am nimic in mana, insa stiu si faptul ca acel bilet refuzat il va pune in dificultate, ajugand pe acea lista a rau-platnicilor ( nu stiu exact cum se numeste ). B.O. fara acoperire, ce inseamna pentru el ca si debitor, din punct de vedere al consecintelor ? El vrea neaparat sa punem pe hartie o intelegere, o esalonare si sa-mi retrag biletul. Intrebarea mea este, daca el intra pe acea lista, ulterior eu ca si creditor nu pot solicita scoaterea lui ? Asta in momentul in care vad ca isi respecta obligatiile asumate catre mine.....

Sau eventual, avand in vedere experienta D-voastra, ce solutie imi puteti propune ?
Cel mai recent răspuns: radu.petrica , utilizator 15:46, 6 Iulie 2009
Spuneti ca ati negociat cu el mai bine de o luna si nu s-a ajuns la nici un rezultat? Credeti ca acum o sa va plateasca sau o sa-si tina promisiunea facuta? eu sincer, nu prea cred. V-as sfatui sa nu retrageti BO , iar prin neplata acestuia va intra in incident de plata bancar, fiind inscris in CIP. Consecintele sunt nefavorabile pentru el , in acest fel, neavand voie sa mai emita BO. Iar dumneavoastra investiti BO cu formula executorie si demarati procedura executarii silite.
Exact la asta m-am gandit si eu, insa suma e foarte mare, si in cazul in care incepe sa plateasca, as vrea sa-l scot din CIP. Exista vreo posibilitate sau numai dupa un an "va fi liber" ? :)
Dupa ce va plateste, se poate face o actiune de anulare interdictie bancara. Competenta materiala in solutionarea acestei actiuni apartine Tribunalului.
Pentru mai multe informatii despre Centrala Incidentelor de Plata, intrati pe www.bnr.ro
Nu e nici un capat de tara daca intra in CIP cu acest incident de plata - BO refuzat, nu inseamna ca intra in interdictie!
@rozi, in interdictie bancara se intra doar in cazul incidentelor de plata cu file CEC!
Parerea mea este sa nu retrageti biletul la ordin pentru ca dupa expirarea termenului legal de 2 zile de la data scadentei nu il veti mai putea depune spre incasare si ramaneti fara nici o parghie in ce-l priveste pe debitor.
Refuzul total sau partial al BO inseamna incident de plata major, si va aparea pe "cazierul" firmei in consultarea CIP, astfel ca orice alta persoana interesata de bonitatea firmei respective va avea posibilitatea sa vada ce refuzuri a inregistrat.
Inscrierile de incidente in CIP se radiaza dupa 7 ani, dar in acest interval emitentul cu incidente cu BO va putea sa emita in continuare BO.
Doar in cazul filelor CEC fara acoperire consecinta emiterii lor este intrarea in interdictie bancara pe un an de zile.
In cazul in care nu s-a platit instrumentul la scadenta, nu exista temei pentru anularea incidentului de plata.
Daca tot a venit vorba, unde pot verifica bonitatea unei firme, ca sa evit firmele care au emis deja instrumente fara acoperire, sau sa-mi pot lua masuri suplimentare ?

Alte discuții în legătură

Bilete la ordin refuzate la plata - solicit ajutor urgent! Sioux-2 Sioux-2 Buna ziua. Am si eu o problema legate de B.O. In perioada 20.10.2008 - 03.11.2008 mi-au fost refuzate la plata de catre banca beneficiarului un numar de 4 ... (vezi toată discuția)
Diferente intre cec si bo in cazul neplatii creantei nc_neagu nc_neagu Lucrez intr-o companie de distributie care accepta la plata pe scara larga instrumente de plata (cec;BO).Stiu ,cel putin ,statistic vorbind ca cec-ul este mai ... (vezi toată discuția)
Incident de plata-inregistrat corect in cip? MARIANAV MARIANAV Va rog pe cei care ati trecut prin asta sau cunosteti legislatia sa ma indrumati daca am dreptate acuzand banca ca a publicat eronat pe CIP firma la care este ... (vezi toată discuția)