Buna ziua,
avem o situatie de delapidare, si as dori sa va rog sa ma sfatuiti cum sa procedam si impotriva cui sa ne indreptam.Situati este urmatoarea:
Administratorul unei scari de bloc a plecat pentru o perioada din tara, lasand actele si administrarea Asociatiei unei persoane, cu care noi, din comosditate am fost de acord.Predarea actelor si banilor s-a facut pe baza unui proces verbal de predare -primire.La Primarie am verificat, si nu este modificata nici o schimbare , acolo figurand ca administrator vechiul administrator.Inter timp vechiul administrator nu s-a mai intors din strainatate, situatia derulandu-se sub aceasta forma de provizorat de 2 ani de zile.
Problema este ca desi toata lumea si-a platit datoria la caldura aferenta sezonului 2010-2011, cel care apreluat asociatia nu a platit sumele catre furnizor, acum riscand debransarea.
In urma presinuilor telefonice si ale amenintarilor ca vom face plangere penala, acesta ne evita si nici pana in prezent nu ne-a justificat neplata restantelor catre furnizor, si ce este cel mai rau nu putem recupera pe cale amiabila actele Asociatiei.
Intrebarea mea este impotriva cui ne indreptam plangerea:impotriva administratorului de drept, sau a persoanei care a savarsit efectiv fapta de delapidare .
Dorim sa facem plangere penala , dar nu stim impotriva cui sa ne indreptam.
Nu in ultimul rand am dori sa ne spuneti carei institutii treuie sa facem plangerea penala: politiei sau parchetului?
Va multumesc anticipat pentru sugestii si sfaturi.
Avand in vedere haosul in care va desfasurati activitatea,sesizati oficial serviciul specializat din primarie ,care detine autoritatea si limita de competenta sa dispuna o verificare competenta a situatiei din asociatia dvs de proprietari ,a caror concluzii vi se vor comunica
In functie de aceste concluzii urmeaza sa analizati masurile necesare de parcurs
Incercati sa realizati la nivelul asociatiei dvs un nucleu de initiativa,verificati daca exista asociatie de proprietari inregistrata la judecatorie
Administratorul actual ,la perceperea cotelor lunare de intretinere completeaza si elibereaza chitante justificative care sa contina datele de identificare ale asociatiei de proprietari?
Avand in vedere ca asociatia dvs nu detine presedinte,administratorul detine incheiat raport contractual ?
Incercati sa contactati furnizorii de servicii pentru a constata care este valoarea debitelor,pe care sa le aduceti la cunostiinta celorlalti proprietari
@anakin70000
Daca vreti sa rezolvati problema, incercati intai sa intrati in legalitate.
- vedeti daca aveti asociatie de proprietari legal constituita, cu dosar trecut prin judecatorie.
Daca nu aveti asa ceva, degraba porniti la infiintarea asociatiei de proprietari.
Daca aveti, atunci alegeti un comitet, un presedinte de asociatie, un cenzor sau angajati unul, angajati un administrator si faceti o verificare a gestiunii.
Constatand delapidarea puteti merge pe calea normala de plangere penala etc.
Pentru mine e clar ca o sa va apuce toamna viitoare pana va "asezati", dar nu se poate sa vreti sa fiti despagubiti, pana la urma, daca la dv. in asociatie nimeni nu raspunde si toata lumea da din umeri si nu aveti un reprezentant legal.
Acum va intreb: cine face plangerea penala la parchet? Un proprietar oarecare? O poate face, dar el se reprezinta pe sine, nu toata asociatia.
Cand o sa va duceti sa spuneti ca de fapt nu stiati cui dati banii si ca pe ala nu-l controla nimeni, nu veti fi luati in serios. E ca si cum vine un escroc la usa locatarilor si le cere bani pentru ca le plateste facturile.... Si ei dau acesti bani. Cum se numeste asta?
Nu mai faceti supozitii.Urgent Adunare Generala.Ales un nou presedinte,angajat un administrator,
casier,ce hotarati.In situatia cand depuneti plangere ,pana la judecata,hotarare ,ramaneti fara
utilitati.In Adunare trebuie sa informati proprietarii in ce situatie va gasiti .
Normal dupa proces va veti recupera prejudiciul
Din modul de descriere am impresia ca este o tergiversare.
Asa se intampla cand oamenii nu se organizeaza si administreaza conform legii. Cand nu verifica activitatea, cand toata increderea este intr-o singura persoana care repartizeaza, incaseaza, face singura operatiunile prin banca...
Raspunzator direct, daca au fost sustrasi banii, este ultimul administrator, iar vinovati sunt toti proprietarii. Asa ca acesti proprietari, asa cum s-a spus mai sus, sa-si aleaga acum , intr-o adunare generala, comitetul executiv, presedinte si cezor.
Acestia sa rezolve problemele curente ale asociatiei si, in paralel sa sesizeze politia cu privire la delapidare.
Se pot folosi de chitantele eliberate, de semnaturile pe facturi, documentele incheiate cu furnizorii, cu banca, listele de plata si sigur, in lipsa accestora cu marturia fiecarui proprietar care a platit acestei persoane.