avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: Daca o persoasa are incheiat cu un angajator un CIM pe durata determinata, adica pana la data de 01.12.2008, iar la 1.07.2008 a nascut si a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Angajatorul ce obligatii mai are fata de aceasta persoana la revenirea (daca mai poate fi vorba de o revenire) din concediu?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elenajaad , utilizator 15:32, 28 Octombrie 2008
Poate reveni, dar numai cu acordul angajatorului.
Angajatorul are obligatie fata de angajat doar pe perioada contractului .
La terminarea concediului de crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani angajatorul nu are obligatia de a reprimi salariata, fiind vorba de cim pe perioada determinata.
La 01.12.2008 CIM ii inceteaza de drept, conform art.56j din Codul muncii.
dar in situatia in care contractul de munca este pe o perioada nedeterminata,e posibil ca angajatorul sa nu reprimeasca salariata dupa 2 ani,avand in vedere actul aditional(ce prevede suspendarea contractului de munca la initiativa salariatei pentru efectuarea concediului de crestere a copilului) semnat de ambele parti inainte de a intra in concediul de maternitate?
1. Suspendarea CIM nu inseamna incetarea lui. In timpul suspendarii CIM salariatul nu presteaza munca si nu primeste salariu dar se bucura de toate celelalte drepturi care decurg din CIM si CCM. Suspendarea CIM nu se face prin act aditional ci prin decizie, pe baza cererii salariatei (v. art.51 (1), lit.a) din Codul muncii).
2. Nu confundati concediul de maternitate cu CCC.
3. La revenirea din CCC salariata ocupa acelasi post si, pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii. (art.76(3) din CCMUNN pe anii 2007-2010)

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil lorelena1306 lorelena1306 Stimati domni, Sunt interesata de subiectul indemnizatie crestere copil. Sunt studenta in anul 3 la UTCB, sunt angajata de 1 luna si sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)
La indemnizatia de crestere copil se ofera 85% din ce salariu? florian_m21 florian_m21 Daca imi iau concediul de crestere copil si in ultimul an am cotizat 6 luni ca angajat la o firma si 6 luni la alta firma cu salarii diferite, ultimul ceva mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului cotropica87 cotropica87 Am 2 ore trecute pe carte de munca si un salariu de 200 de lei, se poate sa platesc eu separat darile la stat sa primesc o indemnizatie mai mare nu cea de 600 ... (vezi toată discuția)