Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.
Am un BIA ( Birou individual de arhitectura) din 2007, care din 2010 a fost suspendat pana in ianuarie 2012. In acelasi timp din 2007 pana in prezent am fost si angajata la o societate comerciala. Pentru BIA nu am achitat nici o suma catre Casa de Sanatate pentru ca initial nu am stiut ca trebuie sa achit si pentru BIA, pentru mine achitandu-se la Casa de Sanatate de catre societatea la care eram angajata. Am inteles ca totusi trebuia sa achit si un procent din profitul realizat in fiecare an catre Casa de Sanatate. Cat este acest procent? si acum cu OG 30/2011, legata de anularea penalitatilor catre stat daca se achita datoriile restante pana in 31.12.2011, in afara de acest procent datorat CASS mai trebuie sa achit si dobanda sau altceva? Care este procedura pentru a plati datoriile?
Va multumesc anticipat.
la data infiintarii BIA,dupa elib.certif.fiscal de la fisc,trebuia sa mergeti la fortele de munca pentru incheiere contract de asigurari sociale(pensie-CAS)daca nu erati si angajata in alta parte.daca erati angajata,nu era obligatoriu.
Cu declaratia de venituri anticipate de la fisc,trebuia sa mergeti-obligatoriu-la casa de sanatate(CASS) pentru incheiere contract de asistenta de sanatate,unde se plateste 5.5% din venitul net consemnat in declaratia de la fisc.
Perioada de suspendare se anunta intai la fisc,dupa aia la CASS si CAS.
Cu alte cuvinte,pe perioada in care ati realizat venituri si ati platit impozit,se plateste obligatoriu 5.5% CASS.
Pentru chestiile cu penalitati si/sau reducerea acestora,mergeti la CASS.
Faptul ca nu ati stiut NU va exonereaza nimeni.
De impozite,taxe si moarte NU scapa nimeni.Sa nu credeti ca lucrez la fisc,dar nu avem scapare.
Succes.
problema mea acum este legata de OG 30/2011 prin care se precizeaza ca daca platesti darile restante catre stat pana la 31.12.2011 ( restante din 2006 pana in prezent) esti scutit de plata penalitatilor. Incerc ca inteleg care este procedura impusa de aceasta noua lege si sa vad ce acte trebuie sa depun la CASS si ce ar trebui sa mai platesc in afara datoriei efective. ( dobanzi si cat sunt acestea ca procent pe zi ... etc).
Din pacate angajatii ( de la CASS cat si ANAF) care ar trebui sa iti ofere raspunsuri la problemele tale ridica din umeri si nu o singura data mi-au raspuns la diferite probleme "nici nu stiu ce sa va spun" . Din aceste motive caut raspunsul legal inainte de a ajunge la CASS.
Multumesc oricum