avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... datorie platita cu OG 30/2011
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

datorie platita cu OG 30/2011

Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti cu prevederile OG 30/2011 prin care se precizeaza ca daca platesti darile restante catre stat pana la 31.12.2011 ( restante din 2006 pana in prezent) esti scutit de plata penalitatilor. Pentru plati restante pentru PFA la CASS in afara procentului de 5,5% din venit pe care trebuie sa il achit mai trebuie sa achit ceva in baza acestei legi? ( de penalitati am inteles ca sunt scutita, dar se mai plateste altceva- dobanzi etc..?
Si care este procedura pt a achita sub incidenta acestei legi?
Va multumesc anticipat.


Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:12, 20 Decembrie 2011
Scutirea de penalitati se acorda numai pentru datoriile pentru care contribuabilul a depus declaratii in mod voluntar si pentru care nu s-a inceput executarea silita cf Ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sănătate nr. 894 din 01 Noiembrie 2011.
1) Procedura incepe printr-o cerere depusa de persoana interesata la casa de sanatate prin care solicita analiza situatiei sale cu privire la posibilitatea obtinerii facilitatii. Cererea nu este tipizata astfel se recomanda atentie la descrierea elementelor de identificare a contribuabilului si a obiectului cererii.
2) Pentru stabilirea situatiei exacte, casele de sanatate pot solicita si alte documente.
3) In termen de 5 zile lucratoare de la depunerea cererii, Casa de sanatate comunica contribuabilului situatia pentru care se poate scuti la plata de penalitate si intocmeste un borderou provizoriu de radiere a penalitatii.
4. In termen de 10 zile, contribuabilul are posibilitatea sa plateasca debitul si dobanda de intarziere, pentru a beneficia de scutirea de penalitate.
5. Daca nu se reuseste efectuarea platii in termen de 10 zile de la comunicarea situatiei datoriilor, contribuabilul interesat poate relua procedura in acelasi mod.
6. Daca un contribuabil achita in mod voluntar, toate sumele datorate (debit, dobanzi, penalitati) fara a utiliza procedura introdusa de actualul ordin, acesta are dreptul la restituirea penalitatii.
Multumesc pentru raspuns .. o sa va relatez situatia exacta pentru a primi un sfat de la dumneavoastra:
in 2007 am deschis un BIA ( birou individual) cu sediul in targoviste si punct de lucru in bucuresti. In acelasi timp eram angajata cu CM la o societate comerciala. Toate declaratiile de final de an financiar le depuneam la targoviste, mai putin TVA-ul pe care l-a depus in bucuresti. Catre CAS nu a trebuit sa achit nici o suma, eu fiind si angajata cu CM. Atunci am primit de la CAS targoviste o instiintare ca nu am achitat datoriile catre ei, dar demonstrand ca sunt platite darile catre CAS in bucuresti prin firma unde eram angajata nu a mai fost nici o problema.
Nu am stiut ca ar fi trebuit totusi sa achit obligatoriu CASS si pentru birou, si acum vreau sa ma lamuresc cum este mai bine pentru mine, avand in vedere ca nu am primit nici o hartie pana acum de la CASS ca as avea datorii restante. In 2010 am mutat cu totul biroul in bucuresti, de la ANAF targoviste au fost trimise in bucuresti toate datele mele. Nu stiu ce s-a intamplat cu restul. In 2010 dupa aducerea firmei in bucuresti am suspendat-o temporar pana in 2012.
Acum nu stiu ce ar trebui sa fac sa vad ce datorii am catre CASS - si unde sa ma duc la bucuresti, la targoviste ( unde de fapt era firma pe perioada ei de activitate)... cine imi poate da informatiile cu ce am de achitat si restul- penalitati, dobanzi. Acestea se calculeaza si pe perioada cat firma a fost suspendata? Cum pot stii daca este corect ceea ce mi se va calcula ca dobanzi si penalitati? Va multumesc anticipat
CASS se datoreaza chiar daca aceasta a fost platita si ca salariat. Trebuie sa va prezentati la Casa de Sanatate de care apartine medicul de familie.
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
George David, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii restante sanatate pentru pfa cristinalauraconst cristinalauraconst Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Am un BIA ( Birou individual de arhitectura) din 2007, care din 2010 a fost suspendat pana in ... (vezi toată discuția)
Penalitati la cas- persoana fizica excelenta32 excelenta32 buna ziua. as dori si eu o lamurire intr-o privinta: tatal meu a lucrat in constructii ca persoana fizica autorizata. in anii 2006-2008 ar fi trebuit sa ... (vezi toată discuția)
Stergerea penalitatilor daneza_daniela daneza_daniela cei ce achita restantele la cass pana la 31 dec.2011 sunt scutiti de plata penalitatilor aferente acestora ? (vezi toată discuția)