In cazul unei casatorii dintre un italian si o romanca efectuate in Italia dupa legea italiana unde se poate cere divort?Sotia romanca a solicitat rezidenta insa nu a obtinuta inca deci are in continuare domiciliu in Romania.In prezent locuiesc in Romania insa sotul are doar o rezidenta temporara In Romania.Casatoria a fost transcrisa in Romania.
Competenta apartine in primul rand tribunalului din Italia, din zona in care isi are domiciliul paratul - sotul (italian). Insa inconvenientul este ca in Italia durata unui astfel de proces este destul de lunga, cu termene la cateva luni distanta, putand ajunge si la sase ani per total. In cazul in care romanca nu are un venit anual care sa depaseasca suma de 9.296,22 euro anual impozabili ( in lei evident), aceasta poate beneficia si de asistenta juridica gratuita din partea statului italian. Este important de stiut daca din casatorie au rezultat copii, intrucat in Italia incredintarea minorilor se face la ambii parinti alternativ ( AFFIDAMENTO CONDIVISO DEI MINORI - Legge 8 febbraio 2006 ). Reveniti cu amanunte.
Intrucat casatoria a fost transcrisa si in Romania iar ultimul domiciliu comun, din cate inteleg eu, este in Romania, puteti solicita si aici desfacerea casatoriei. Daca aveti mai mult de un an de la incheierea casatoriei si nu aveti copii, se poate divorta prin acordul sotilor, procedura cea mai simpla. Ca alternativa mai aveti si desfacerea casatoriei sin culpa comuna sau din culpa exclusiva a paratului(paratei), insa la acestea se administreaza probe (martori).
Casatoria are un an si doua luni si nu sunt copii din casatorie.Insa a fost efectuata dupa legea italiana respectiv cea cu separatie de patrimonii.Precizez ca nu s-a cumparat nimic in timpul casatoriei si ceea ce m-a intereseaza este daca convine si procedura partajului in c-tiile in care partile nu au dobandit nimic.
Daca ultimul domiciliu comun este in Romania, desigur actiunea poate fi introdusa si la instanta competenta din Romania, pe raza caruia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor. Insa ceea ce o sa ingreuneze mult procesul o sa fie procedura cu strainatatea, asta in cazul in care el va trebui citat la domiciliul din Italia. In conditiile in care nu au fost dobandite bunuri in comun, ce sa-si imparta prin partaj?