avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legea aplicabila?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Legea aplicabila?

Buna seara
urmatoarea ecuatie: Casatorie intre x romanca y tunisian casatoriti in Italia iar casatoria a fost transcrisa si in Romania. acum vor sa divorteze. Nu au copii si nici bunuri in comun.
Legea aplicabila este Italia pentru ca aici au ultima rezidenta comuna iar casatoria a fost incheiata aici ? Sau Romania pentru ca a fost transcrisa casatoria si in Romania, iar partile doresc sa divorteze in Romania prin procedura in fata notarului.( x este romanca doreste sa simplifice termenii)
Este posibila procedura in fata notarului daca una din parti este cetatean roman -deci rezident in romania?)
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 13:30, 20 Februarie 2013
corallia a scris:

una din parti este cetatean roman - deci rezident in Romania...


Deci :) are sau n-are, in acest moment, locuinta in Ro si de cand? Caci cetateanul roman poate avea rezidenta pe stanga sau pe dreapta globului (din calitatea de cetatean nu rezulta pe cale de consecinta cam pe unde isi petrece viata).

Daca ma uit cum a fost reglementata competenta notarilor in materie, am un dubiu.
Si atunci sunt doua variante:
1 sa-i intrebati pe notari (sunt si eu curioasa cat de des vor clipi)
2. sa formuleze o cerere comuna adresata judecatoriei in cicumscriptia careia isi are locuinta cetateanul roman (daca ziceti ca intradevar locuieste in Ro). Rasfoiti si art 3 (1) (a) din Regulamentul 2201/2003, art. 1080 alin 2 pct 2 NCPC, art 2598 NCC (by the way - sa nu confundam legea (de drept material ) aplicabila cu dispozitiile de competenta internationala)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
romascanu, moderator
Salve,
Scuzati-ma m-am exprimat gresit " una din parti este cetatean roman - deci rezident in Romania" Nu rezulta pe cale de consecinta.Problema care se ridica nu este procedura, este competenta.
Clienta mea este rezidenta in Italia cu domiciul in Romania. Sotul este cetatean tunian si locuiesc impreuna in Italia, ( au domiciliul comun in Italia), Casatoria s-a incheiat in Italia si fost transcrisa in Romania .
Vor sa divorteze, asa cum spuneam -la notar.
Problema mea este competenta. :..Pot divorta in Romania prin aceasta procedura? sau Italia este competenta ei fiind rezidenti in Italia.
Sotul nu poate veni in Romania pentru depunerea cererii si doreste sa faca procura speciala pentru depunere cerere si reprezentare unei persoane aflate in Romania. ( o poate face aici in consulat - dar daca leggea aplicabila nu este cea romana dar ceste cea italiana--aici se ridica problema.
Ei pot divorta in Italia fara probleme s-au casatorit aici, sunt rezidenti aici dar cauta un mod mai rapid de a conclude,...de aceea se incearca ipoteza divortului la notar in Romania -unde este transcrisa casatoria.
Va multumesc oricum pentru idei.
Mmm, ar vrea, dar se pare ca toate drumurile duc la Roma sau pe-aproape :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort italian Chiriac Roxana Chiriac Roxana In cazul unei casatorii dintre un italian si o romanca efectuate in Italia dupa legea italiana unde se poate cere divort?Sotia romanca a solicitat rezidenta ... (vezi toată discuția)
Divort de cetatean italian luizaluize luizaluize Prietena mea este casatorita cu un cetatean italian ,casatoria a fost inregistrata in Italia,ea ar vrea sa divorteze ,intrebarea este unde trebuie sa depuna ... (vezi toată discuția)
Divort in romania, sot italian,sotie romanca amgel amgel in cazul initierii procedurii de divort intre cetatean italian si cetateanca romanca,din casatorie in italia,transcrisa in romania(amindoi avind rezidente in ... (vezi toată discuția)