avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exerciatrea dreptului de proprietate asupra bunului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exerciatrea dreptului de proprietate asupra bunului imobil adus in garantie

Buna ziua,
am o dilema si totodata o mare intrebare si daca cineva are si o idee multumesc p[entru informatii.
Am incheiat cu o institutie de credit un contract de credit si subsecvent un contract de garantie imobiliara asupra unui teren intravilan central liber de constructii . In acest moment mai am de achitat o parte din acest credit dar am solicitat bancii un acord pentru a incheia un act de alipire . Terenul adus in garantie doresc sa il alipesc de un alt teren proprietatea mea care nu face obiectul garantiei imobiliare. Operatiunea juridica fiindu-mi necesara pentru obtinerea autorizatiei de construire. initial am primit acceptul bancii creditoare cu obligatia de a incheia un nou act de garantie imobiliara pentru intreg terenul rezultat din alipire. Dupa ce am suportat cheltuielile de stabilire a valorii de expertiza prin societtaea agreata de catre banca sunt anuntata ca departamentul juridic nu aproba aceasta operatiune de alipire si de constituire a ipotecii pe lotul rezultat.
Motivatia ...puerila dar esentialul este , am vreo posibilitate de a recupera suma de bani pe care am cheltuit-o inutil cu intocmirea expertizei terenului rezultat teoretic din alipire? Nu de alta dar suma este semnificativa zecidemii.
Multumesc
PS Persoanele angajate in institutiile de credit si care creaza iluzii clientilor pusi sa suporte costuri pentru operatiuni prealabile sunt responsabili de aceste lucruri? Sau fiecare are dreptul sa confirme aprobarea creditului, derularea unor etape prealabile costisitoare si la final cu nonsalanta sa spuna ca departamentul juridic nu aproba, in contextul in care dosarul sta de o luna complet la institutia lor.
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 10:04, 14 Octombrie 2008
Puteti formula o actiune in pretentii impotriva banci crerditoare care initial va dat acordul pentru ca ulterior sa revina asupra acestuia cauzindu-va astfel un prejudiciiu care trebuiue, potrivit art. 998-999 cod civil, reparat.
Legea cadastrului si publicitatii imobiliare.

Art. 42. - (1) Imobilul înscris în cartea funciară se poate modifica prin alipiri, dezlipiri sau prin mărirea sau micşorarea întinderii acestuia.
(2) Imobilul se modifică prin dezlipiri, dacă se desparte o parcelă de un imobil. Dezlipirea unui imobil sau a unei părţi dintr-un imobil se face împreună cu sarcinile care grevează imobilul. Imobilul grevat cu sarcini nu poate fi alipit la un alt imobil, ci va forma, în caz de dezlipire, un imobil separat.


Toata lumea pleaca de la premisa ... da-l dracu' pe avocat, pe-asta il intrebam doar cand nu mai stim pe unde sa scoatem camasa. Nimeni nu se gandeste ca pretul unei consultatii juridice poate fi nesemnificativ in raport cu banii pe care-i poate ... arunca pe fereastra, din lipsa de informatie.

Ramane de vazut in ce masura puteti da vina pe banca pentru ... necunoasterea legii. (acordul asta e unul scris sau pe vorbe?).
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
romascanu, moderator
MULTUMESC MULT TUTUROR . IDEEA ESTE CA IN LEGEA 7 DIN 1996 SE PREVEDE FAPTUL CA IMOBILULGREVAT DE SARCINI NU POATE FI ALIPIT DAR PRACTICA ESTE CU TOTUL ALTA. CGIAR NU AM INTELES PANA LA ACEST MOMENT RATIUNEA ACESTEI REGLEMENTARI. IN CAZUL DAT SUNT DE ACORD SA CONSTITUI GARANTIE PE LOTUL REZULTAT PRIN ALIPIRE DAR IN CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE A CELUI DE-AL DOILEA LOT (CUMPARAT PRIN NEGOCIERE DIRECTA DE LA PRIMARIE) SE SPECIFICA EXONERAREA TOTALA DE GARANTIE CONTRA EVICTIUNII A VANZATORULUI.
Acesta constituie adevaratul impediment juridic invocat de catre departamentul de speciialitate din institutia creditoare. Personal cunosc faptul ca este inadmisibila clauza de exonerare totala contra evictiunii produse de fapta unei terte persoane si este admisibila clauza de exonerare totala contra evictiunii produse prin fapta proprie. De aceea nici nu am apreciat ca fiind o problema si in plus in situatia mea nu aveam posibilitatea de a negocia cu Primaria.
Va multumsc inca odata si astept alte eventuale propuneri si sugestii. Personal ma gandeam pe o plangere adresata Protectiei Consumatorului dar.....am mari indoieli
ama a scris:

MULTUMESC MULT TUTUROR . IDEEA ESTE CA IN LEGEA 7 DIN 1996 SE PREVEDE FAPTUL CA IMOBILULGREVAT DE SARCINI NU POATE FI ALIPIT DAR PRACTICA ESTE CU TOTUL ALTA. CGIAR NU AM INTELES PANA LA ACEST MOMENT RATIUNEA ACESTEI REGLEMENTARI. IN CAZUL DAT SUNT DE ACORD SA CONSTITUI GARANTIE PE LOTUL REZULTAT PRIN ALIPIRE DAR IN CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE A CELUI DE-AL DOILEA LOT (CUMPARAT PRIN NEGOCIERE DIRECTA DE LA PRIMARIE) SE SPECIFICA EXONERAREA TOTALA DE GARANTIE CONTRA EVICTIUNII A VANZATORULUI.
Acesta constituie adevaratul impediment juridic invocat de catre departamentul de speciialitate din institutia creditoare. Personal cunosc faptul ca este inadmisibila clauza de exonerare totala contra evictiunii produse de fapta unei terte persoane si este admisibila clauza de exonerare totala contra evictiunii produse prin fapta proprie. De aceea nici nu am apreciat ca fiind o problema si in plus in situatia mea nu aveam posibilitatea de a negocia cu Primaria.Va multumsc inca odata si astept alte eventuale propuneri si sugestii. Personal ma gandeam pe o plangere adresata Protectiei Consumatorului dar.....am mari indoieli



Problema stă exact pe dos. Este inadmisibilă clauza prin care vînzătorul este exonerat de răspundere pentru fapta proprie. Răspunderea de evicţiune pentru fapta terţului poate fi înlăturată prin convenţia părţilor.

Cu acordul băncii, se putea realiza comasarea (alipirea). Că, în condiţiile expuse, banca nu-şi dă acordul, este de înţeles. Probabil că acordul iniţial a fost unul de principiu.

Liviu S.Bordaş

Zicea bine romaşcanu, în comentariul domniei sale. Dă-i, doamne, românului ...
Îi dau un punct roşu. :)




Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
themis, utilizator
in masura in care aveti un raspuns scris din partea bancii (ceea ce este improbabil) ca va da acordul pentru alipire, dupa care dvs ati efectuat expertiza, cheltuielile, etc atunci puteti intenta actiunea in pretentii impotriva bancii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Daca au fost numai niste vorbe... nu prea aveti cum sa recuperati aceasta suma de bani si singura solutie este sa va achitati restul de credit daca se poate si dupa sa folositi expertiza si sa efectuati operatiunea de alipire a terenurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare pamant lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Am un teren de 5000mp pe care doresc sa-l impart in bucati de 500mp si apoi sa-l vand. Ce etape sunt necesare pentru acest demers? Multumesc (vezi toată discuția)
Diferență dintre partaj și dezmembrare VelvetVamp01 VelvetVamp01 Puteți să îmi spuneți, vă rog, care este diferența dintre partaj și dezmembrare? Rog răspuns urgent! (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare - ipoteca ContSters79057 ContSters79057 In antecontractul de vanzare-cumparare pentru cumpararea unei locuinte intr-un proiect nou este precizat: \"promitenta vanzatoare declar sub ... (vezi toată discuția)