avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere si concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere si concediu medical

Buna ziua tuturor! Am nevoie de putin ajutor! Cum se poate rezolva urmatoarea problema?
Angajatorul vrea sa desfaca contractul de munca a unei angajate fiindca nu mai corespunde pt.criteriile de munca, dar angajata de o luna de zile e la concediu medical si tot mai prelungeste zilele. Nu exista limita pentru concediu medical? Ce poate face angajatorul in acest caz?
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Ioana ISVORANU , Consilier juridic 20:02, 15 Octombrie 2008
Daca durata CM depaseste 3 luni, certificatele de concediu trebuiesc vizate de medicul specialist al casei de asigurari. Din punctul de vedere al angajatorului aceasta situatie e deranjanta doar pentru ca angajata respectiva tine postul ocupat, deoarece indemnizatia de CM din a doua luna o suporta cu siguranta statul prin casa de asigurari. Daca boala nu este reala, nu va putea sa prelungeasca prea mult situatia cu CM. Aveti rabdare, poate in perioada aceasta persoana respectiva isi cauta alt loc de munca astfel incat sa va scuteasca de complicatiile unei comisii de evaluare s.a.m.d. conform procedurii de desfacere pentru necorespundere:)
Ce inseamna ca
nu mai corespunde pt criteriile de munca
?
Acest lucru ar fi trebuit determinat in perioada de proba, daca corespunde sau nu.
Evaluarea persoanei ce spune?
Poate ceea ce spune "Diana Persa" este ceea ce se va intampla si atunci veti fi scutiti de batai de cap, dar daca nu este asa si ii desfacti contractul de munca pur si simplu s-ar putea sa va faca reclamatie la ITM sau sa cheme in instanta.
Asteptati sa vina din concediu medical si apoi vom vedea. S-ar putea sa aveti surpriza placuta sa ceara ea sa plece din unitate.
Angajata este o dadaca, si faptul ca nu mai corespunde criteriillor inseamna ca nu mai are grija de copil ca dinainte, si dupa spusele angajatorului face si spune lucruri ciudate.
Da, este un caz mai special si trebuia sa precizati de la inceput acest lucru. Aveti avizul medicului la angajare?
Ii puteti face un control medical periodic (inclusiv psihiatric), apoi o reevaluare a persoanei, din punct de vedere profesional, si daca nu corespunde ii incetati contractul individual de munca conform Codului muncii art.61 lit.a),c) sau d). Atentie, ca nu e de joaca cu copiii! Acestia trebuie sa fie ingrijiti si educati de persoane competente.

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de
disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată
inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.

Alte discuții în legătură

Concediere alinliliana alinliliana Buna ziua, As vrea sa stiu cum pot concedia o persoana care se intoarce din CIC la data de 20.03.2012. Multumesc , o zi buna. (vezi toată discuția)
Concediu medical care include zile de sarbatoare legala gyovai gyovai Buna ziua, 1. Am avut concediu medical pe intreaga luna iunie. Data de 5iunie este zi de sarbatoare legala. Puteti va rog sa ma informati cum sau daca imi ... (vezi toată discuția)
Anuntarea concediului medical alexxadavyd alexxadavyd unde scrie ca un concediu medicat trebuie anuntat angajatorului in 3 zile? un salariat a lipsit de la serviciu 5 zile si nu stiam nimic de el.am reusit sa dam ... (vezi toată discuția)