avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical care include zile de sarbatoare legala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical care include zile de sarbatoare legala

Buna ziua,

1. Am avut concediu medical pe intreaga luna iunie. Data de 5iunie este zi de sarbatoare legala. Puteti va rog sa ma informati cum sau daca imi este platita aceasta zi.

2. Pentru fiecare luna de concediu medical pierd 2 zile din concediul de odihna. Este acest lucru in acord cu legislatia?

3. Boala de care sufar a dus la necesitatea unui concediu de un an. Are fabrica in care lucrez dreptul sa se dispenseze de serviciile mele in momentul in care ma voi intoarce la lucru, dat fiind absenta mea prelungita?

As fi foarte incantata daca as primi lamuriri

Multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: gyovai , utilizator 23:19, 1 August 2012
1. Din zilele de concediu medical acordate prin certificatul medical se platesc numai zilele lucratoare.

2. - Codul muncii spune:

Art.145
...
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
...

- Perioada de concediu medical este perioada in care nu ati prestat activitate deci pentru aceasta perioada nu se acorda concediu de odihna.

3. Angajatorul nu va poate concedia decat in cazurile prevazute de Codul muncii din care va amintesc:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
gyovai a scris:

Buna ziua,

1. Am avut concediu medical pe intreaga luna iunie. Data de 5iunie este zi de sarbatoare legala. Puteti va rog sa ma informati cum sau daca imi este platita aceasta zi.

Cf. art.10alin (5)(6) din OUG 158/2005:

(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se
plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale
cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.

Cum 4 iunie ,Rusalii ziua a doua ,este o zi de sarbatoare nelucratoare,si avand in vedere ca din nr. de zile calendaristice de cm se platesc doar zilele lucratoare,rezulta pe cale de consecinta ca aceasta zi nu se plateste.
va multumesc pt respunsuri, cu stima Angela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in detasare! stefanpaul1 stefanpaul1 Buna ziua, Sunt angajat pe o pedioada nedeterminata, litera \\"[b]C[/b]\\" a contractului, cu incepere la data de 22.02.2013. In aceeasi zi am semnat si ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna redus functie de zile concediu medicale crai crai Perioada de concediu medical reprezinta timp nelucrat si reduce concediul de odihna proportional ? (vezi toată discuția)
15 sau zile preaviz dorel9 dorel9 1 am primit instintare de disfintare post in care am preaviz de 20 zile dar in cim am scris ca perioada de preaviz in cazul concedieri este de 15 zile ... (vezi toată discuția)