avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... recuperari creante persoane juridice
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

recuperari creante persoane juridice

Am o speta, discutam ieri cu o contabila si a sustinut urmatoarele. In cazul in care in firma este un debit restant fata de stat si furnizori, datoria se indreapta catre administrator, dar in cazul in care se castiga un proces contra firmei cu o terta persoana fizica sau juridica va raspunde si asociatul cu suma de bani. Daca acestia nu au bunuri personale, datoria se va indrepta catre rudele acestora.
Intrebarea mea este:
- exista vreo lege care sa indrepte datoria administratorului sau a asociatului catre rude?
- datoriile fata de stat si furnizori se indreapta si catre asociati?
- ce impact are toate aceste probleme pentru un asociat? si daca da cum se poate evita acest lucru, toate intamplarile nefiind culpa acestuia

mentionez ca firma este un caz real si urmeaza sa fie trecuta cu incetare activitate
Cel mai recent răspuns: anamariaciocan , utilizator 13:51, 19 Decembrie 2011
Nu este corect rationamentul. Orice creditor (stat, furnizor, persoana juridica / fizica) se va indrepta impotriva societatii si va incerca sa isi recupereze creanta prin executarea silita a acesteia. Daca este declarata insolvabila finantele publice pot institui raspunderea in solidar a asociatilor si administratorilor. Niciodata nu vor raspunde rudele acestora atata timp cat acestia sunt in viata.
am inteles. deci oricare ar fi speta unui posibil conflict atat intre persoane juridice cat si fizice, atat timp cat persoanele respective sunt in viata nu se poate indrepta nici o datorie catre rude?M-am linistit.
Contabila sustinea ca ar exista legea data din 2004 parca, care nu e aplicata, dar conform careia datoria persoanelor juridice se poate indrepta catre rude.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionar la o societate comercialã gicu73 gicu73 Un prieten doreşte să-şi înfiinţeze un S.C. astfel că a venit la mine şi mi-a spus dacă vreau să mă asociez cu el în firmă cu un procent ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator liamic43 liamic43 Societatea X ,cu datorii,face transfer pe o alta societate Y ,si dispare din inregistrarile ONRC,Mfinante,ca si cum nu ar fi existat.Noua societate Y este pe ... (vezi toată discuția)
Raspunderea solidara conform cod procedura fiscala art 27 - niste intrebari colonelu colonelu Articolul 27 este asta : Art. 27 Răspunderea solidară a) asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii ... (vezi toată discuția)