avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie PV contraventie (RAR), lipsa toba esapament
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie PV contraventie (RAR), lipsa toba esapament

Salutari tuturor si un an nou mai bun!
Vin si eu cu o spetza. Data 16.12.2011. Locatie autostrada A2 chiar la intrare in Bucuresti. Un politist de la rutiera un echipaj de la RAR m-au oprit intr-o parcare. au verificat masina si au constat ca totul e in regula doar ca lipseste ultima toba. lucru care era si adevarat la momentul respectiv. explicatia a fost simpla chiar daca nu era intru totul adevarat . am lovit un caine pe la slobozia toba a cazut cum ma indreptam spre aeroport nu am cum sa remediez problema. respectuos pe un ton civilizat chiar usor spre milogeala l-am rugat sa fie ingaduitor sa-mi dea un avertisment scris ...neavand venituri cu bani de pe amanda sa-mi pun o toba la intoarcere. dumnealui a fost foarte ingaduitor mi-a dat in loc de certificat o dovada si o alta hartie pt care trebuie sa achit 268 de lei. intrebarea e urmatoarea: care e procedura de obtinere a certificatului? pun toba merg la rar ei imi dau certificatul inapoi? apoi daca fac o contestatie in timp util ce ar trebui sa argumentez acolo ca sa am castig de cauza? cer sfaturi ultile. eu sunt din galati in cazul in care reusesc sa fac o contestatie o voi trimite prin posta cu confirmare de primire. precizez ca fiind in graba (pierdeam avionul ) am semnat procesul verbal si toba era intradevar cazuta din cauza lovirii unui biet animal (desigur fara voia mea) dar cu 2 saptamani inainte de acest incident.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:25, 22 Decembrie 2011
Pentru recuperare certificat trebuie sa remediati deficienta prin montarea tobei,sa duceti vehiculul la RAR pentru inspectie,ocazie cu care daca pe rampa nu se mai constata si alte deficiente ,va va fi restituit talonul,dupa achitarea taxelor aferente serviciului...
In situatia mentionata nu va sfatuiti sa va plimbati in instanta pentru ca slabe sanse sa puteti obtine un avertisment
Daca totusi apreciati utila si necesara o deplasare la instanta ,alocare de timp si consum nervos ,atunci in termen de 15 zile de la comunicarea PV,formulati plangere contraventionala la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia.
Nu conteaza ca sunteti din Galati,daca fapta a fost depistata pe A2 in apropiere de capitala,plangerea o depuneti la judecatoria responsabila
deci trec prin toate "probele" de la RAR acum? o contestatie e obligatoriu sa fac pt ca nu am avut timp si nici posibilitate sa platesc jumatate din cuantumul amenzii si facand o contestatie chiar daca voi pierde in instanta voi avea apoi posibilitatea sa platesc jumatate din cuantumul acesteia, nu? vreau putin ajutor pentru intocmirea contestatie daca se poate va rog frumos. apoi factorul timp si nervi nu se aplica pentru ca o voi trimite prin posta si voi cere judecarea in lipsa....deci nu o sa ma deplasez de acasa, decat pana la posta. ma poate ajuta cineva? schita contestatii stiu sa o formulez ...dar ce anume sa invoc pe lege? un articol ceva?
Daca depuneti contestatia pierdeti dreptul de a plati jumatate din mimnim in 48 de ore. Deci cum o dati nu aveti nici un castig. Dv decideti ce veti face cu timpul si cu nervii dv.
au trecut cele 48 de ore, pv fiind din data de 16.12. ma poate ajuta cineva sa fac o contestatie cat de cat ok?
Daca doriti sa discutati cu un consultant, va rog sa o faceti prin intermediul mesajelor private. Potrivit regulamentului de postare, in forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cei care intreaba si cei care raspund.

Verificati daca procesul verbal cuprinde mentiunile prevazute la art. 16, art. 17 si art. 19 din OG nr. 2/2001. Puteti citi actul normativ accesand link-ul de mai jos:
[ link extern ]

Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001, sunt patru mentiuni a caror absenta atrage nulitatea absoluta a procesului verbal de contraventie:
1. numele, prenumele, calitatea si semnatura agentului constatator;
2. numele si prenumele contravenientului;
3. fapta savarsita;
4. data savarsirii acesteia, care nu se confunda cu data incheierii procesului verbal de contraventie.

Lipsa mentiunilor prevazute la art. 16 si art. 19 din OG nr. 2/2001 este sanctionata cu nulitatea relativa a procesului verbal de contraventie, asta insemnand ca nulitatea procesului verbal de constatare a contraventiei poate fi invocata doar daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acestui act. Deci nu intotdeauna invocarea unei nulitati relative duce la admiterea plangerii, anularea procesului verbal de contraventie si exonerarea de plata amenzii contraventionale.

In acest sens s-au pronuntat Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin Decizia nr. XXII/2007, dezlegarea data problemelor de drept judecate fiind obligatorie pentru instantele judecatoresti.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate declara un pv nul daca nu sunt completate corect unele date din el? DragosS01 DragosS01 Buna seara. In urma cu cateva zile mi-a fost retinut permisul auto. Nu am semnat PV de constatare si acesta mi-a fost adus acasa prin Posta. Pe procesul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie in care numele a fost mentionat gresit mihai0888 mihai0888 In dimineata aceasta am fost surprins de un aparat radar cu 64 km/h in localitate si am fost oprit am fost sanctionat cu 2 puncte amenda in cuantum de 140 lei ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinieta primit dupa 6 luni paulc paulc Am primit pe 29.09.2011 o instiintare de plata emisa pe 19.09.2011 constatand contraventia de a circula fara rovinieta pe 23.03.2011. Au trecut 6 luni de la ... (vezi toată discuția)