In urma cu cateva zile mi-a fost retinut permisul auto. Nu am semnat PV de constatare si acesta mi-a fost adus acasa prin Posta. Pe procesul verbal am semnalat anumite erori de completare:
- la date mele de identificare o cifra din CNP este scrisa gresit si o litera din seriaa de pe buletin este scris incorect.
Se poate anula procesul verbal pe acest motiv ? si care este legea care reglementeaza acest lucru.
Art. 17 din og 2/2001
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
nu prea vad cum ati putea anula pe motivele invocate de dvs
(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
In opinia mea, lipsa mentiunilor duc la o nulitate relativa, dar nu o nulitate relativa sanctionata de art. 105 al. 2 cod procedura civila, ci la o nulitate relativa a actului juridic civil.
Cu alte cuvinte, dvs. faceti contestatie, explicati faptul ca se incalca art. 16, ca vorbim de nulitatea actului juridic nu a actului procedural (e important pentru ca altfel vi se cere sa faceti dovada vatamarii), si sa explicati si faptul ca persoana sanctionata se identifica cu toate datele, inclusiv serie numar CI si CNP.
Cum instanta nu poate sa indrepte erorile materiale din p-v, singura solutie ramane anularea acestuia.
Am depistat inca o eroare.
Pentru fapta comisa (nerespectarea regulilor privind depasirea) am fost sanctionat conform art 100 ali3 lit e din OUG 195/2012. In articol, fapta comisa se incadreaza in clasa a II-a de sanctiuni (4 sau 5 puncte amenda). Pe procesul verbal agentul mi-a trecut 6 puncte dar amenda este de 280 LEI.
Pot sa ma leg si de asta ?
Multumesc.
Da, un punct amenda este 70 LEI, practic amenda este corecta (280 LEI = 4 puncte amenda) dar ce a trecut agentul pe PV, 6 puncte amenda, este greseala.