avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ce obligatii am ca si asociat?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ce obligatii am ca si asociat?

Salut!

O intrebare destul de simpla. Am facut o firma cu un prieten acum 2 ani. Cum nimeni nu a avut timp sa se ocupe de ea a ramas in paragina, fara acte contabile/declaratii la zi, etc .

Eu ma tot rog de "prietenul" meu sa mergem sa o inchidem. El acum sta in alta localitate si nu stiu daca nu poate sau pur si simplu nu vrea sa se mai ocupe.

Intrebarea mea este ca mi se poate intampla mie daca lasam firma asa. Suntem 2 asociati 50-50, el este administratorul firmei.

Alex.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 16:40, 30 Ianuarie 2012
In calitate de asociat aveti obligatia sa va ingrijiti de societate. Pentru anumite aspecte legate de procedura fiscala sunteti direct raspunzator, spre exemplu nedepunerea declaratiilor fiscale la timp duce la inscrierea faptei in cazierul fiscal. Incercati, face tot posibilul sa aduceti societatea la zi cu documentele si dupa aceea dizolvati-o / lichidati-o voluntar si radiati societatea.
Cititi art. 194 din legea nr. 31/1990.
Exista posibilitatea sa renunt la calitatea de asociat? E greu? Stiu ca pt inchiderea unei firme e o adevarata procedura care dureaza si costa ceva bani.
Nu pot sa-i las firma doar asociatului meu si sa faca el ce vrea cu ea?

Alex
Puteti sa cesionati partile sociale, insa pentru datoriile nascute in perioada cand aveati calitatea de organ de conducere veti raspunde in solidar.
Am reusit sa aduc firma la zi.

Ce trebuie sa fac sa cesionez partile sociale? Unde trebuie sa merg? Trebuie sa vina si asociatul? Costa aceasta cesiune?
IN PRIMUL RIND TREBUIE SA GASITI UN CUMPARATOR ACESTA POTE FI ASOCIATUL IN PRIMUL RIND SAU ORICE ALTA PERSOANA CARE AR DORI SA DEVINA ACTIONAR IN ACEA SOCIETATE. DE COSTAT, COSTA IN JUR DE 1000 - 1500 RON.SI TREBUIE MERS LA UN JURIST SAU NOTAR SA VA FACA ACTELE SI DUPA MERGETI LA REGISTU COMERTULUI .

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui srl moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela Doresc sa vand srl stiti ce pasi trebuiesc urmati multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Activitate suspendata choco choco Am un SRL impreuna cu un asociat strain ( cu care nu mai tin legatura), firma are momentan activitatea suspendata si de fapt nu am avut activitate deloc. Am ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati -> srl dimboiu dimboiu Buna ziua. Sunt un student in anul 4 si in luna iulie 2008 mi-am inregistrat un SRL cu domeniu de activitate 6201- Activităţi de realizare a soft-ului la ... (vezi toată discuția)