avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj cu rascumpararea partii celuilalt
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj cu rascumpararea partii celuilalt

Buna ziua,
Tatal meu e un betiv ratat si fara ocupatie de care maica-mea vrea sa divorteze, si as vrea sa va intreb cum se va face partajul apartamentului pe care il au in prorietate comuna.
Exista posibilitatea ca eu, maica-mea si sora sa ramanem in apartamentul actual si sa-i platesc eu partea lui de 50% din apartament, si asfel sa scapam de betivan?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Zagrean , Avocat 20:32, 20 Decembrie 2011
Betivanul de care vorbiti este tatal dvs, si totodata cel care a achizitionat acel imobil in care locuiti acum.
Trebuie sa stiti ca la partaj intre soti nu se tine cont de numarul de copii existenti, dacat daca faceti dovada ca ati contribuit cu ceva la achizitionarea apartamentului.
In urma partajului, daca se va omologa varianta de 1/2 pentru fiecare, va exista si posibilitatea ca unul din coproprietari sa preia intregul patrimoniu, iar celalalt sa plateasca sulta.
Nu stiu ce varste aveti copii, daca sunteti in custodia mamei, dar daca este asa, aveti toate sansele sa vi se atribuie apartamentul, cu despagubirea catre tata la o sulta.
Probabil ca aveti avocat, consultati-va cu el, va stii ce aveti de facut.
buna seara.
cu tot respectul, cred ca nu este elegant ca sa adresati intr-un spatiu public asemenea apelative fata de tatal Dvs(chiar daca asa se prezinta lucrurile in privinta consumului de alcool exagerat, etc).
In cea ce priveste problema ridicata de Dvs-
in cazul in care mama Dvs va decide sa divorteze, poate solicita inclusiv partajul bunurilor ce fac parte din comunitatea matrimoniala(inclusiv respectivul imobil).In mod normal, bunurile se impart in procent egal(50%), dar nu este neaparat obligatoriu.Se poate de exemplu sa se probeze o alta stare de fapt(contributia majora a unuia dintre soti; o mostenire care a fost folosita in achizitionarea imobilului doar de unul dintre soti, etc).
De asemenea, in cazul in care imobilul poate fi partajat in natura, instanta nu poate impune automat plata unei sulte.
Presupunand ca aceste chestiuni vor fi clarificate, este posibil ca instanta sa impuna plata unei sulte,in favoarea uneia dintre parti.instanta poate tine cont ca plata sa fie efectuata de parintele care are in crestere si educare copii(cred ca nu este cazul Dvs-inteleg ca atat dvs cat si sora sunteti majori), etc.
Cu alte cuvinte, in instanta pot surveni mai multe variante de rezolvare a partajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire apartament - partaj timpul comunitatii Daniel23723 Daniel23723 Buna ziua, Va rog un sfat pentru situatia mea! Speta este urmatoarea: Tatal meu mai are o fiica, din prima casatorie care este plecat din tara de foarte ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare guest2 guest2 Buna seara In cazul unui partaj, daca nu exista acte doveditoare a proprietatii bunurilor cumparate in timpul casatoriei , acestea mai pot fi bagate la ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un raspuns rapid, va rog! talidae2000 talidae2000 In primul rand, buna ziua Am doua probleme cu care ma confrunt, mai bine zis, mama mea. Asadar, sa incep cu inceputul. 1. Apartamentul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)