avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament - Partaj timpul comunitatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament - Partaj timpul comunitatii

Buna ziua,

Va rog un sfat pentru situatia mea!

Speta este urmatoarea: Tatal meu mai are o fiica, din prima casatorie care este plecat din tara de foarte multi ani.

Parintii mei doresc sa-mi lase doar mie apartamentul lor, insa exista aceasta speta cu sora mea.

As dori sa va intreb daca pe langa varianta contr. vanz-cump este la fel de buna varianta unui partaj in regimul comunitatii intre parintii mei? Mai exact tata renunta la partea lui (50%) din apartament in favoarea mamei, acest lucru insemnand implicit si imposibilitatea solicitarii de catre sora mea a vreunei parti din imobil la nefericitul deces al tatalui mei.
Mama nu mai are alti mostenitori decat pe mine.

Ca fapt divers, mentionez ca la divortul tatalui meu din prima casatorie (inainte de 1989) tata a lasat surorii mele si mamei ei un alt apartament de 3 camere. Insa probabil legal, astazi nu mai este relevant, dar totusi cred ca trebuie mentionat.

Daca aveti bunavointa, va rog ajutati-ma cu un sfat!

Toate cele bune!
Daniel
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:58, 9 Iunie 2021
Varianta partajului este la fel de "buna" ca si cea a vanzarii cata vreme tatal primeste o sulta de la sotia acestuia. Altfel, desi actul se va intitula partaj, cata vreme prin acest act tatal renunta la partea sa din apartament fara sa primeasca o suma de bani, in mod gratuit, efectul juridic este cel al unei donatii (deghizate) care ar putea fi supusa reductiunii la mostenirea tatalui. (este discutabila speta, sunt opinii variate pe aceasta tema, unii sustin ca partajul este "abdicativ" si ca de fapt nu este o donatie, ma rog).
Oricum ar fi, fie ca tatal incheie un contract de vanzare cu dvs pentru partea sa, fie ca incheie un contract de partaj cu sotia sa, este bine sa se specifice plata unei sume de bani (pret sau sulta) si sa exista dovada platii, pentru a preveni diverse pretentii ulterioare ale surorii vitrege. Din acest punct de vedere, consider ca este mai facil un partaj, cata vreme va trebui facuta doar dovada platii a jumatate din valoarea imobilului. Pretul declarat/sulta nu trebuie sa fie neaparat valoarea de expertiza ori de piata a imobilului (admitandu-se faptul ca atunci cand instrainezi fiului ori sotiei poti face asta la o valoare inferioara) dar valoarea declarata nu trebuie sa fie derizorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Vanzare drept proprietate annesis annesis Buna ziua, Eu detin 50% din cata parinteasca, iar mama 50%. Dupa moartea mamei toti fratii au cedat dreptul in favoarea surorii mele. eu doresc sa ii vand ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)