avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata cotizatie sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata cotizatie sindicat

Buna seara,
Doresc, foarte mult, sa ma lamuriti intr-o problema:de ce daca nu esti membru de sindicat ti se opreste cotizatia, considerand ca sindicatul nu a facut nici o negociere de salariu (colectiva) si nici nu a participat activ atunci cand s-au luat masuri de concedieri si taieri din drepturile castigate de alta conducere sindicala. De ce sa mai dau bani daca nu am nici un fel de sprijin din partea lui?
Cel mai recent răspuns: Ioana Aldea , Consilier juridic 07:44, 21 Decembrie 2011
Poate aveti in CCM prevederea ca si angajatii care nu sunt membri de sindicat trebuie sa plateasca o contributie egala cu cotizatia de sindicat.
La firma unde lucrez exista asa ceva in CCM si toti angajatii platesc, inclusiv conducerea.
Verificati CCM-ul, daca nu este scris nimic in sensul asta.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
lili1 a scris:

Buna seara,
Pentru a cotiza la un sindicat trebuie sa fiti membru de sindicat . Legea 54/2003 actualizata in art. 24 prevede:"Cotizatia platita de membrii organizatiei sindicale, in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit. " asadar doar membrii de sindicat vor plati cotizatie la organizatia sindicala unde au aderat.Daca nu sunteti sindicalist nu este corect sa platiti cotizatie . Atunci puteti face o cerere catre liderul de sindicat si comitetul de sindicat prin care va exprimati dorinta de a nu mai cotiza.Este optiunea dvs. si trebuie respectata.Parerea mea este sa vorbiti cu liderul de sindicat sau cel de grupa , depinde cum sunteti organizati.


Din 13 mai 2011 a intrat in vigoare Legea 62/2011 a dialogului social prin care se abroga Legea 54/2003. La art. 24 din Legea 62/2011 se prevede Cotizaţia plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal., iar la art. 28 din lege se stipuleaza ca (1) Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi., ceea ce presupune ca lipsa calitatii de membru de sindicat nu asigura nici o garantie a intinderii protectiei acestor forme de organizare sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrisuri forsyte forsyte Cum trebuie sa demonstrez calitatea de membru de sindicat instantei fara a apela la serviciul de resurse umane ? Sunt lider de sindicat si mi se cere acest ... (vezi toată discuția)
Sindicat reprezentativ smari smari Buna ziua! Stimati membri,am o intrebare: Cum vedeti dvs,faptul ca sindicatul reprezentativ ,care semneaza si CCM aplicabil,sustine drepturile unui ... (vezi toată discuția)
Reprezentare sindicala in instanta ? enco enco In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)