avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sindicat reprezentativ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sindicat reprezentativ

Buna ziua! Stimati membri,am o intrebare: Cum vedeti dvs,faptul ca sindicatul reprezentativ ,care semneaza si CCM aplicabil,sustine drepturile unui salariat,doar daca este membru in acel sindicat,desi in CCM se specifica faptul ca prevederile se aplica tuturor salariatilor ,indiferent daca sunt sau nu membri intr-un sindicat? Mai mult,cei care nu sunt membri in reprezentativ,sunt hartuiti,amenintati direct sau indirect prin interpusi,astfel incat sa fie determinati sa adere la sindicatul in cauza. In plus,promovarile se fac doar dupa apartenenta sindicala,ramanerea in activitate cu cim pe perioada determinata ,dupa pensionare,dupa acelasi criteriu. Din legea dialogului social,se intelege clar ca un sindicat apara interesul salariatilor,insa in speta de fata,e doar interes propriu. Unde credeti ca pot fi sesizate aceste aspecte? La Cartelul din care face parte ,am sesizat,insa nici o masura. Reiese clar,in opinia personala,ca sindicatul de fata reprezinta o afacere. Multimesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:06, 23 Februarie 2018
Potrivit legislatiei, organizațiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislația muncii, statutele funcționarilor publici, contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă, precum și din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, în fața instanțelor judecătorești, organelor de jurisdicție, a altor instituții sau autorități ale statului, prin apărători proprii sau aleși.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
De acord cu dvs,dar potrivit legii,eu vad sindicatul ca o adevarata putere care reprezinta interesele salariatilor,dar sub nici o forma in mod discriminatoriu; in plus ,este dreptul meu sa ader sau nu la un sindicat,cu atat mai mult cu cat sunt 2 sindicate in cadrul companiei national in care activez. In momentul in care sesizez incalcarea drepturilor prevazute in CIM,CCM si aduc la cunostinta semnatarilor legii partilor acest aspect si nu se ia nici o masura,este evidenta discriminarea exercitata,nu?

Editat : citare răspuns anterior
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Faptul ca nu iau masuri, nu este în opinia mea discriminare, ci doar o pasivitate a sindicatului din cauza ca nu sunteți membru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare cercetare disciplinara smari smari Buna ziua ! Pe scurt,daca exista un termen intre data sesizarii si convocarea salariatului? Nu ar trebui sa fie undeva aproape de data sesizarii? Sau prin ... (vezi toată discuția)
Concediere presedinte de sindicat adriea2007 adriea2007 Un presedinte de sindicat la o societate este si angajat la aceeasi societate. Poate fi concediat? Cum il ptotejeaza legea dialogului social? (vezi toată discuția)
Este sau nu discriminare? iosif.kramar iosif.kramar Buna seara, Intr-un anunt dat de un angajator pentru o functie de PR, nu apare de exemplu experienta sau vechime, dar apare \"sa aibe un aspect placut\"este ... (vezi toată discuția)