Buna ziua! Stimati membri,am o intrebare: Cum vedeti dvs,faptul ca sindicatul reprezentativ ,care semneaza si CCM aplicabil,sustine drepturile unui salariat,doar daca este membru in acel sindicat,desi in CCM se specifica faptul ca prevederile se aplica tuturor salariatilor ,indiferent daca sunt sau nu membri intr-un sindicat? Mai mult,cei care nu sunt membri in reprezentativ,sunt hartuiti,amenintati direct sau indirect prin interpusi,astfel incat sa fie determinati sa adere la sindicatul in cauza. In plus,promovarile se fac doar dupa apartenenta sindicala,ramanerea in activitate cu cim pe perioada determinata ,dupa pensionare,dupa acelasi criteriu. Din legea dialogului social,se intelege clar ca un sindicat apara interesul salariatilor,insa in speta de fata,e doar interes propriu. Unde credeti ca pot fi sesizate aceste aspecte? La Cartelul din care face parte ,am sesizat,insa nici o masura. Reiese clar,in opinia personala,ca sindicatul de fata reprezinta o afacere. Multimesc anticipat pentru raspunsuri.
Potrivit legislatiei, organizațiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislația muncii, statutele funcționarilor publici, contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă, precum și din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, în fața instanțelor judecătorești, organelor de jurisdicție, a altor instituții sau autorități ale statului, prin apărători proprii sau aleși.
De acord cu dvs,dar potrivit legii,eu vad sindicatul ca o adevarata putere care reprezinta interesele salariatilor,dar sub nici o forma in mod discriminatoriu; in plus ,este dreptul meu sa ader sau nu la un sindicat,cu atat mai mult cu cat sunt 2 sindicate in cadrul companiei national in care activez. In momentul in care sesizez incalcarea drepturilor prevazute in CIM,CCM si aduc la cunostinta semnatarilor legii partilor acest aspect si nu se ia nici o masura,este evidenta discriminarea exercitata,nu?