avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere Fortata Contract Inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere Fortata Contract Inchiriere

In octombrie 2010 am incheiat un contract de inchiriere pentru 370 EUR/luna pentru perioada de 1 an cu un proprietar ce are doar uzufructul unui imobil. La cererea expresa a proprietarului am incheiat un nou contract, dar la pret am trecut 0 (fara valoare), dar cu obligatia de a achita facturile la intretinere si utilitatile. Suplimentar am achitat suma de 370 EUR cu titlu de garantie in favoarea proprietarului. In contract am specificat ca toate imbunatatirile aduse imobilului vor face obiectul desocotirii la incheierea termenului inchirierii. Imobilul (3 camere, bucatarie, living, 2 bai) nu era dotat decat cu 1 pat, 1 canapea, 1 dulap si 1 coltar. Am mobilat intreaga casa, perdele, covoare, am instalat mocheta pe casa scarii si hol (pe jos era mozaic), am instalat o copertina pentru ploaie, am tras cabluri de curent, doze, prize pentru ca pe hol, 1 baie si pod nu exista curent. Am mobilat si utilat intreaga bucatarie cu linie FRANKE. In octombrie 2011, in momentul in care am prezentat proprietarului lista cu cheltuielile (peste 3000 EUR), acesta a strambat din nas si a spus ca mai discutam. Nu sunt un avar si nici absurd, nu am avut pretentia sa se achite intreaga suma, ci urma sa discutam. Pe tot parcursul anului 2010, proprietarul impreuna cu fiul sau a vizitat regulat imobilul, neavand nici o obiectiune la imbunatatirile aduse. In noiembrie 2010, proprietarul a conceput un document prin care ne solicita achitarea unei garantii suplimentare pentru ramanerea noastra in spatiu (500 EUR) si de a le ramane lor bucataria utilata de noi in cazul in care paraseam imobilul inainte de luna februarie 2012. Pe toata perioada inchirierii, proprietarul nu a prezentat niciodata la timp facturile pentru achitarea utilitatilor, acestea fiind introduse in cutia postala DUPA ce trecea termenul de plata, cu mentiunea URGENT! Discutiile au escaladat, la momentul in care am solicitat emiterea unei chitante de mana pentru toata chiria achitata pana la data respectiva (12 x 370 EUR). Atunci am spus ca daca nu prezinta acea chitanta, noi nu vom mai achita chirie, urmand sa respectam contractul de inchiriere "ad literam". Au urmat amenintari, vorbe murdare. In aceasta perioada, sotia mea era internata in spital, priprietarul a venit in jurul orelor 20 si a lovit in usa de la intrare cu picioarele, speriind pe cei doi copii de 4 si 12 ani. L-am sunat de la spital pe proprietar si l-am rugat sa inceteze, dar acesta a continuat cu amenintarile si scandalul. A spus ca cheama mascatii, ca ne scoate in pumni din imobil, ca rupe usa etc. I-am replicat ca nu sunt in imobil si sa lase copii in pace, si ca vom discuta civilizat ulterior.
Trebuie sa mentionez ca in noiembrie 2011 am incheiat un nou contract de inchiriere, identic cu primul (2010-2011). Proprietarul a refuzat sa il semneze, abea peste 1 luna l-a pus in cutia postala, copiat la xerox si modificat cu creionul, adaugand clauze: ca chiriasul este obligat sa achite facturile in 14 zile de la emiterea lor (asta cand dansul intarzia si 1 luna prezentarea acestora); ca chiriasul sa predea imobilul in aceeasi stare existenta la inceputul stabiliat pe baza procesului verbal; ca contractul se prelungeste pana la sfarsitul lunii februarie 2012 si la cerere sa poata fi prelungit si dupa aceasta data.
Ieri dimineata postasul a adus o Comunicare de la un Birou de Executor Judecatoresc, prin care proprietarul ne someaza sa eliberam imobilul pana la data de 20.01.2012, pe motiv ca: nu am indeplinit "unele" clauze si pentru efectuarea "unor" inestitii neaprobate verbal sau in scris de proprietar, pentru care "pretindem" sume mari de bani, si pentru "schimbarile" pe care le-am "facut in dotarea imobilului".
Este de toata jena pentru un fost profesor de istorie pensionat inainte de termen sa invoce asemenea motive si sa se preteze la asemenea modalitati de "solutionare" a problemei dansului.
Cunosc ca in baza contractului de inchiriere mentionat, proprietarul nu poate cere rezilierea acestuia la modul in care a facut-o, mai mult, azi dimineata la ora 8 a batut din nou cu picioarele in usa si a lipit de la sine putere 2 exemplare ale "comunicarii", copiate la xerox, pe poarta de la intrarea in imobil (ca sa vada vecinii ce "chiriasi rai" suntem).
Mai mult, proprietarul a refuzat inregistrarea contractului de inchiriere la "Finante", motivand ca este de buna credinta si cu frica de dumnezeu.
Doresc sa va intreb, stimati juristi, avocati, consilieri si specialisti, ce sa fac in situatia data.
Sa il actionez in judecata pentru tulburare de posesie si viciu de consimtamant? In orice caz, faptul ca a lipit cele 2 copii dupa Comunicare pe usa imobilului constituie in sine un abuz de drept.
Cele 2 motive iluzorii mentionate de proprietar in comunicare nu constituie nicidecum motiv de reziliere conform clauzelor contractuale, mai ales ca toate obligatiile chiriasului au fost indeplinite intocmai si fara intarziere.
Va rog sa ma sfatuiti sincer ce ati face dumneavoastra in situatia data, pentru ca asemenea oameni nu merita nici mila, ncici indulgenta.

Alte discuții în legătură

Proprietarul imobilului inchiriat poate locui in imobil cand doreste peste chirias? MeatLoaf MeatLoaf Cam asta ar fi intrebarea ... poate veni la un moment dat proprietarul sa pretinda chiriasului ca vrea sa locuiasca o perioada sau definitiv in imobilul care ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere elkoep elkoep Locuiesc in chirie si posed contract de inchiriere inregistrat la Finante. Proprietarul nu mi-a facut punerea in posesie, cf NCC/2011 si nu imi permite accesul ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere tina_gemeni tina_gemeni Buna ziua Locuiesc din 2003 intr-un bloc de camine, camere de serviciu pentru muncitorii firmei, respectiv SC Electromontaj SA Sucursala Bucuresti. Are 3 ... (vezi toată discuția)