Parintii mei, inainte de a deceda, mi-au lasat prin testament casa parinteasca si terenul aferent. Unicul meu frate nu a primit nimic, nu stie de existenta testamentului si nici nu l-a interesat asa ceva. Acum, dupa un an de la decesul ambilor parinti, ce trebuie sa fac pt. a intra in posesia mostenirii? Fratele meu mai are vreun drept acum?
Multumesc anticipat pt. raspunsuri!
Doar cei care au acceptat succesiunea, fie expres, fie tacit, pot moşteni. Acceptarea trebuia făcută în termenul de 6 luni de la decesul fiecăruia dintre părinţi.
Nu ne-aţi spus ce testament au lăsat părinţii. Sper că nu unul conjunctiv!
Oricum, despre testament n-aţi întrebat nimic, aşa că mai bine tac.
Pentru a primi ajutorul solicitat, de care aveti nevoie, este bine sa prezentati mai multe detalii.
Ce fel de testament detineti? Cand au decedat parintii(sau ultimul din acestia)? Fratele are cunostinta de testament? Are pretentii?
Cconcret: dupa ce a murit mama (acum cinci ani), eu si fratele meu in momentul efectuarii succesiunii am renuntat amandoi la cotele noastre in favoarea tatalui. Tata a decedat acum un an si asa cum am mai spus mi-a lasat mie totul prin testament pt. ca am locuit impreuna in casa lui si am avut grija de el. Nu stiu sa va spun ce fel de testament este intrucat nu ma pot uita pe el acum (sunt plecat din oras!), dar e un testament obisnuit, simplu, in care se spune ca imi lasa mie toate bunurile sale mobile si imobile (imi cer scuze pt. lipsa de precizie!).
Fratele nu stie de testament si nici nu a manifestat vreodata vreun interes in directia succesiunii si nici eu nu am incercat sa intru in posesia mostenirii. Este valabil testamentul ? Ce trebuie sa fac pt. a intra in posesie? Fratele meu mai are vreun drept?
Multumesc!
Renunţarea copiilor are ca efect venirea la succesiune a rudelor din clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi (părinţii defunctei) şi colateralii privilegiaţi (fraţii şi surorile defunctei sau copiii din fraţi şi surori, pînă la gr.IV inclusiv), dacă nu mai există rude din clasa I (nepoţi ai defunctei).
Aşadar, dacă vreuna dintre aceste rude ale mamei decedate a acceptat în termen succesiunea după defunctă, poate oricînd să ceară să se constate calitatea ei de moştenitor alături de soţul supravieţuitor. Asta, teoretic. Practic, nu ştiu ce s-a întîmplat.
Cu privire la testament şi drepturile succesorale ale fratelui, am scris mai sus.
Succesiune
marcelsimion
TRAIM IN TARA TUTUROR POSIBILITATILOR ! ADIO AMERICA ROMANIA TE-A DETRONAT SUNTEM CAMPIONI CU O MEDALIE RARA .
Nu imi vine sa cred am in mana un document de ... (vezi toată discuția)