avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata ore suplimentare - concret
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata ore suplimentare - concret

Buna ziua,

Stiu ca mai exista subiecte deschise pe aceasta tema, am citit ce spune si contractul colectiv de munca, dar eu tot nu inteleg...

Deci, concret:
Daca eu am un salariu X/ora, respectiv un salariu Y/luna si intr-o luna lucrez 15 ore suplimentare, eu voi primi Y + 15*X (ora suplimentara platita cat o ora normala) sau Y + 15*2*X (ora suplimentara platita dublu decat o ora normala) in luna respectiva?

Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: CORNELIU56 , utilizator 15:40, 15 Noiembrie 2018
Buna ziua,
Cu scuzele de rigoare consider ca reglementarile sunt diferite pentru ca abordeaza aspecte diferite si fiecare aspect trebuie reglementat specific, aceasta insemna totodata ca in situatia unui cumul de situatii ( aspecte) avem si un cumul de aplicari .( a se vedea si Comunicarea interpretativă a Comisiei privind Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru (2017/C 165/01) citez - "Un lucrător care se încadrează la mai multe definiții trebuie să beneficieze de măsurile de protecție aferente fiecăreia." ( pg 21 din document).
In ce priveste reglementarile ce privesc orele suplimentare din art 122 consider corect ca, art 122 al 2 inseamna dupa cum citesc eu ca pentru orele suplimentare care se compenseaza cu timp liber salariatul beneficiaza de timp liber + salariul pentru orele prestate peste programul normal de lucru , - citez din lege-
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile
calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Daca legiuitorul ar fi considerat ca se compenseaza doar cu timp liber nu introducea si al 2, deoarece era clar precizat deja in alin 1 ca e vorba de ore libere platite.
Mai mult , daca luam ca si valoare , in cazul compensarii cu timp liber fara plata orelor lucrate peste program , salariatul ar fi dezavantajat fata de situatia compensarii in bani. astfel in cazul compensarii in bani legiuitorul a impus un spor de minim 75%,
Sa o luam un pic altfel:
Luam un caz teoretic unde calculam ca ora normala este platita cu 1 leu pe ora, luna are 168 ore si sporul de ora suplimentara este negociat de 100% .
Salariatul lucreaza 4 ore suplimentare
Varianta A - in care se platesc orele suplimentare
salariatul primeste:
168 ore x 1 leu = 168 lei = program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei ore suplimentare
4 ore x 1 leu = 4 lei = spor ore suplimentare
TOTAL = 176 lei
Varianta B 1 - in care se acorda doar timp liber: ( fara plata orelor efectuate peste program normal)
164ore x 1leu = 164 lei program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei ore suplimentare platite normal
TOTAL = 168 lei-
Varianta B 2 - pe care o consider eu corecta liber + plata ca ora normala
164 ore x 1 leu = 164 lei = program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei ore suplimentare ce se compenseaza ( cu timp liber) ca si program normal
4 ore x 1 leu = 4 lei = spor ore suplimentare
TOTAL = 172 lei ( + cele 4 ore liber)
Atfel de ce ar venii salariatul ( este necesar acordul sau) sa munceasca in afara programului normal de lucru, daca nu primeste nimic in plus? doar pentru un timp liber cand toti cei de acasa sunt plecati?
Si, de ce aceasi ora suplimentara are o valoare concreta diferita cand o dai ca liber fata de cand o platesti?
Nu este corect ca valoarea ei pecuniara sa fie aceiasi?
Luati ca ar fi practic , varianta A, la care dupa ce primesc banii ii dau inapoi firmei banii pentru 4 ore ( ca absent motivat)
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Mihaibc, utilizator
d-na ana-cer,

mai jos va expun un mod de lucru al angajatorului - abuz clar - daca se compenseaza orele suplimentare NUMAI cu timp liber :

Pentru ca daca se acorda exclusiv 1 la 1 ore libere pentru ore suplimentare se ajunge la situatii total defavorabile pentru salariat in care munceste de ex. 2 ore de la 19 la 21 - s-a intors la serv. pe cheltuiala lui - si primeste numai liber sau munceste suplimentar de la 3 la 6 noaptea si primeste NUMAI 3 ore liber .. cand o putea angajatorul sa i le compenseze in 60 zile , desigur ziua caci salariatul sre prog . de munca numai ziua .

iar despre acordul salariatului de a face sau nu ore suplimentare ( asa este , nu este obligat ) dati-mi voie sa am rezerve -- angajatul stie sigur ca daca nu face cum spune "seful " este ultimul din coada pe lista celor care raman in cazul cand trebuie sa plece cineva ... cam asta , sunt convins ca al. (2) din art 122 din CM incearca sa evite aceste abuzuri si angajatorul sa isi structureze activitatea exclusiv pe compensare (numai ) cu ore platite . ... "lacomia nu are margini" , " pt. ca pot " , ziceri cunoscute din vremuri .. vechi .

multumesc de timpul lecturii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare lumifatu lumifatu Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare compensate cu liber in 60 zile CORNELIU56 CORNELIU56 Din Codul Muncii : 1. Art. 122 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)