Buna ziua,
Recent, ma confrunt cu urmatoarea problema: am aflat ca sotul meu obisnuieste, pe ascuns, sa dea sume considerabile de bani nepotilor sai si fratilor. Sumele de bani sunt folosite pentru studii si "procurarea unei cariere" pentru nepoti, iar pentru frati - pentru imbunatatirea locuintelor acestora si chiar acoperirea cheltuielilor curente. Uneori se ajunge la 25-50% din venitul lunar. Avand in vedere ca veniturile folosite in acest scop sunt venituri comune, ii pot cere sotului sa fiu informata asupra acestor aspecte? De asemenea, doresc sa cunosc daca nu cumva ar fi trebuit sa-mi ceara consimtamantul pentru astfel de "daruri". Va multumesc!
Sigur, 50-100 de euro, la diferite ocazii, reprezinta "dar obisnuit". Insa eu am dovezi de plati bancare de mii de euro, care sunt folositi pentru cariera nepotilor si celelalte descrise mai sus. Insa, cum conform art 341 "veniturile din munca... etc ... sunt bunuri comune, iar conform art. 318 pot sa-i cer sa fiu informata asupra bunurilor, veniturilor si datoriilor, deja cred ca ne referim nu la o obligatie morala ci si la niste prevederi legale. Asadar, aceste instrainari din bunurile comune, ca valoare totalizand o parte insemnata scoasa din patrimoniul comun, eu inca sunt nelamurita:
1) trebuie sa-mi ceara consimtamantul?
2) pot uza de dreptul de a cere sa fiu informata, fara sa comit un abuz?
Partaj
cuziamusia
Acum 10 ani lucram (legal) in strainatate si i-am trimis sotiei (prin banca) 15 mii euro cu scopul sa cumpere doua imobile (pe numele ei, deci bunuri comune). ... (vezi toată discuția)