Cum se deconteaza transportul in interes de serviciu cu autoturismul proprietate personala, intr-o institutie bugetara? HG 1866/2008 specifica: 7,5/100km pe ruta cea mai scurta, dar cum se calculeaza ruta cea mai scurta? Pe internet, pe diverse site-uri exista mai multe variante pentru aceeasi ruta. Daca contabilitatea ia in calcul distanta cea mai scurta afisata pe internet, dar care nu corespunde realitatii, eu ca angajat - cum procedez?
Consultati o harta actualizata a rutelor rutiere.. eventual a judetului pentru ca e mai detaliata. Distanta dintre localitati este calculata de la km 0 adica punctul de referinta ca cetrul localitatii. La km reiesiti adaugati ce mai parcurgeti in interiorul localitatii.
Ca dovada puteti folosi si desfasuratorul unei rute GPS... acesta indica exact km pe ruta ceam mai scurta.
Multumesc! Dar cum conving contabilul institutiei ca distanta calculata de el nu este cea reala (de ex. pentru o deplasare pe ruta Craiova - Iasi el considera ca ruta cea mai scurta este de 504 km, ca asa "scrie" pe un site turistic, dar nu este asa; pe distante.ro cea mai scurta este 573km; unde mai pui faptul ca se calculeaza la 7,5%, iar pe vreme de iarna nu alegi ruta cea mai scurta, prin munti...
Un site turistic nu este o metoda conventionala de calcul. Scoateti o ruta dintr-un program utilizat in general de toate firmele de transport pe cale rutiera. Nu pot sa dau nume pentru ca ar insemna sa fac publicitate.
Pe perioada iernii consumul normat ar trebui sa fie, in cadrul unei societati, recalculat cu un coeficient de cel putin 1.1 - 1.2 %.
Ar fi indicat sa ii prezentati si cartea tehnica a masini in care este specificat consumul medium. As fi curios in ce conditii a-ti incheiat contractul prin care va asigurati transportul cu masina personala si vi se deconteaza transportul. Asta deoarece in conditii inproprii de circulatie pe timp de iarna nu vi se poate impune o ruta periculoasa deoarece contravine sigurantei circulatiei.Cred ca este indicat ca pe timpul iernii sa optati pentru tranportul public,nu cu masina personala deoarece in cazul unui accident nu cred ca acestia va vor asigura spitalizarea sau eventualele daune la masina ca sa nu mai spunem de uzura acesteia in timp.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.