avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Am fost in CIC timp de 2 ani , la intoarcearea la servici mi s-a defiintat postul cu art 65
Problema mea este alta: Inainte de CIC am avut lucrate astfel
Am intrat in CIC in decembrie 2009
am lucrat din septembrie 2008 dar astfel:
sept, oct, noiembrie si decembrie la 4 ore
ianuarie, febr, martie si aprilie la 8 ore
apoi mai , iunie, iulie si august la 4 ore
urmatoarele luni sept, oct, noiembrie si o parte din decembrie am fost in concediu pre si post natal.
Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la somaj, avand in vedere ca ultimele 12 luni nu sunt toate cu norma intrega, dar postul mi s-a defiintat dupa CIC
Inainte de anul 2008 am mai lucrat dar in anii 2003-2004-2005 .
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
damiela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:27, 25 Mai 2012
Doamna avocat vroiam sa va intreb firma care m-a dat in somaj (si eu nu am dreptul) mai are vre-o obligatie fata de mine? sau ..
1. Firma nu v-a dat in somaj, ca nu are ea aceasta posibilitate.

2. Firma v-a concediat iar dvs. beneficiati de indemnizatie de somaj daca indepliniti conditiile legale.

3. Daca in CCM aplicabil angajatorului dvs. sau in Regulamentul intern sunt prevazute anumite beneficii ( cum ar fi salariile compensatorii) pentru cei concediati atunci veti avea si dvs. parte de ele.
Va multumesc pentru raspuns.
Nu ma gandeam ca nu exista o solutie pentru mine.
( mai ales ca m-am intors din CIC)
Vroiam sa va intreb as putea eu plati din "mana" la AJOFM pentru lunile care imi lipsesc?
cum as putea sa procedez acum?
sau poate firma unde am lucrat ?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e).

2. - Conform art.20 al Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,5 lei.

3. Asadar:
- Ca persoana fizica, fara nici un fel de activitate nu puteti sa incheiati un contract de asigurare pentru somaj.
- Ca sa va asigurati la somaj trebuie sa fiti asigurata si la pensii si la sanatate.
- Orice contract de asigurare produce efecte numai de la data incheierii lui (nu are efect retroactiv).

Alte discuții în legătură

Calculul stagiului de cotizare pentru indemnizatia de somaj lonita lonita Buna ziua. Am urmatoarea situatie. Am lucrat efectiv pentru o perioada de 10 ani, dar din cate cunosc, in primul an de dupa terminarea facultatii (2005) ... (vezi toată discuția)
Acordarea din nou a indemnizatiei de somaj dupa somaj si contract pe perioada nedeterminata roxanagritu roxanagritu Dupa o perioada de doua luni in care am beneficiat de indemnizatie de somaj m-am angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma la care am lucrat o ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa revenire din ccc laura-ioana laura-ioana Buna ziua, In situatia in care angajatorul decide concedierea angajatului in prima zi dupa revenirea acestuia din CCC, acesta din urma mai poate beneficia de ... (vezi toată discuția)