avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara copil minor

Buna seara!
In 2009 am divortat, desfacerea casatoriei fiind de comun acord. Din casatorie rezulta un copil minor, pentru care la vremea divortului nu am considerat ca e nevoie sa cer in instanta vreun ban pentru contributia la cresterea si educarea lui, bazandu-ma ca tatal v-a contribui de buna voie. Tatal nu a contribuit cu nimic in aceasta perioada, iar in sentinta de divort este specificat faptul ca, citez: "fara obligarea paratului la pensie de intretinere". In aceasta situatie, exista vreo modalitate prin care eu mai pot cere pensie de intretinere de la tata? Mai obliga tatal sa contribuie cu ceva la crestere si educare?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:09, 22 Decembrie 2011
Puteti solicita in instanta obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere, dar aceasta se va acorda de la data introducerii actiunii, nu si retroactiv.
pute-ti deschide actiune in instanta pt plata pensiei alimentare,pt ca nu dv sunte-ti beneficiarul alocatiei.beneficiarul este minorul.
Nu cunosc care ar fi fost motivul ca instanta s-a pronuntat sub aspectul ca "paratul nu poate fi obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului". Este o incalcare a legii. "Parintii au obligatii in mod egal la intretinerea si educarea copiilor minor ", indiferent daca s-a solicitat sau nu de catre reclamant. Instanta trebuie sa solicite relatii de venituri de la ambii parinti, sunt o serii de masuri pe care instanta trebuie sa le ia. (vezi art. 613^2 Cod proc.civ.) Oricum in materie de minori nu exista "putere de lucru judecat", se poate introduce oricand noi actiuni de catre parti (cereri de reincredintare, cereri de majorare sau reducere a pensiei de intretinere). Deci puteti formula o cerere de obligare la plata pensiei pe tatal copilului.:(
daca asa scrie in hotararea judecatoreasca este o aberatie! promovati actiune , este dreptul copilului.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Am sa formulez o cerere catre instanta la care s-a hotarat si divortul, chiar daca nu obliga tatal la plata retroactiv... Copilul are aproape 5 ani, macar de acum sa contribuie. Oricat de mult ii ofer eu ca si mama, un mic ajutor in plus nu strica.

Alte discuții în legătură

Custodia comuna Sielena Sielena Imi raspunde cineva,custodia comuna cu domiciliul la mama, cine plateste pensia alimentara? (vezi toată discuția)
Netemeinicie sau prematuritate actiune? dandanaua dandanaua Cu două săptămâni înainte de a introduce eu actiunea de divort prin care solicit si incredintarea minorei mie si obligarea pârâtului la pensie de ... (vezi toată discuția)
Ce pot face i0nela i0nela am un copil dintro relatie de concubinaj, tatal la recunoscut , la 2 luni dupa nastere tatal a plecat in strainatate suna intreba de copil trimetea bani sa il ... (vezi toată discuția)