avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ESTE LEGAL ASHA CEVA?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ESTE LEGAL ASHA CEVA?

BUNA ZIUA,
LUCREZ LA O FIRMA UNDE PRESTEZ SI PROGRAM DE NOAPTE.
PE STATUL DE PLATA APARE SPORUL ACORDAT ORELOR DE NOAPTE, DAR IN CARTILE DE MUNCA NU ESTE SPECIFICAT ACEST LUCRU. AS DORI SA STIU DACA ESTE LEGAL ASHA CEVA SI DACA SE POATE FACE SESIZARE ORGANELOR COMPETENTE PENTRU A DEPISTA ACESTE NEREGULI FACUTE DE ANGAJATOR.
VA MULTUMESC,
OANCEA
Cel mai recent răspuns: putica , utilizator 08:47, 15 Octombrie 2008
Da, pentru acest aspect puteti sesiza ITM-ul.
Chiar daca nu se trece in carnetul de munca sporul de noapte, la incetarea c.i.m. solicitati angajatorului eliberarea unei adeverinte cu sporul de noapte precizat în sume sau in procente.
Pentru ca un spor să poată fi valorificat la calculul punctajului mediu anul, în adeverinţă trebuie menţionat temeiul legal la data acordării sporului, intervalul de timp, precum şi sumele sau procentele încasate de persoana în cauză.
Procedura de eliberare a adeverinţelor privind sporul de muncă în timpul nopţii a fost reglementată prin Ordinul nr. 687/15 septembrie 2006, publicat în Monitorul Oficial nr. 801/2006, Partea I.
Conform Decretului nr.92/1976 :
Art.11
(2) Actele pe baza cărora se fac înscrieri în carnet, privind activitatea desfăşurată, vor cuprinde: denumirea unităţii şi perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de munca, precum şi precizarea modului de încadrare - pe durata nedeterminată sau determinată, prin transfer în interesul serviciului sau la cerere -, în toate cazurile cu menţionarea temeiurilor legale pe baza cărora a avut loc încadrarea, modificarea sau încetarea contractului de munca; de asemenea, în acte se vor menţiona şi funcţia, meseria sau specialitatea exercitată, retribuţia tarifară de încadrare, precum şi alte drepturi ce se includ în aceasta şi, după caz, locurile de munca cu condiţii deosebite care dau dreptul la încadrarea în grupele 1 şi 2 de munca la pensie..

In carnetul de munca se inregistreaza doar salariul de incadrare si alte sporuri care fac parte din acest salariu cum ar fi : salariu de merit, indemnizatie de conducere , precum si grupa de munca .
Doar atat .
Carnetul de munca nu este stat de salariu .
La incetarea contractului de munca , angajatorul are obligatia sa va elibereze o adeverinta cu toate sporurile primite de dumneavoastra .
Cel mai simplu ar fi sa cititi Decretul nr.92/1976 .
Nu dureaza mai mult de 10 minute, pe cand un drum la ITM si statul la cozi poate dura si 2 ore .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea si sporul de noapte ContSters205948 ContSters205948 CARTILE de munca le tinem ptr la pensie dar dupa CODUL MUNCII vechimea si sporul de noapte trebuia trecute in cartea de munca.TREBUIA da sau nu. (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime 2011 ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb angajatorii (reprezentantii lor) ce fel de adeverinte de vechime elibereaza angajatilor a caror contracte de munca inceteaza in anul 2011 si ... (vezi toată discuția)
În perioada 01-08-1989-01-01-1993 am lucrat la tagcm- constanța, ... timix timix În perioada 01-08-1989-01-01-1993 am lucrat la TAGCM- Constanța, în anul 1990 și-a schimbat numele în Record. S.A. Acum nu mai există această firmă, am ... (vezi toată discuția)