avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulta

dupa decesul tatalui sotia acestuia a ramas in casa(bun propriu al tatalui) dandu-ma in judecata pentru dezbaterea succesiunii.dupa terminarea procesului daca mie imi revin mai multe procente cui va reveni aceasta casa?eu doresc sa i platesc o sulta si sa paraseasca casa,acelasi lucru il doreste si ea.eu nu locuiesc in aceasta casa dar doresc sa o pastrez.poate instanta sa dispuna ca aceasta casa sa i revina ei chiar daca are procente mai putine?cum se procedeaza?cum sa fac?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 03:04, 8 Ianuarie 2012
Principiul acceptat de instante este ca sulta sa fie cat mai mica, pentru a putea fi achitata.
Daca va avea procent mai mic la succesiune, va fi si despagubirea pe care va trebui s-o achitati mai mica, asa ca sunt toate sansele ca dvs. sa ramaneti cu imobilul, platind sulta, mai ales ca si ea doreste acest lucru.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 319/1944, sotului supravietuitor ii revine:
a) in concurs cu descendentii defunctului, indiferent de gradul de rudenie cu defunctul si de numarul acestora, 1/4 din mostenire.
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Instanta se va pronunta asupra succesiunii si va dispune impartirea bunurilor defunctului pe cote parti acordate mostenitorilor. Instanta nu va putea dispune ca intregul bun sa revina sotiei. Asteptati pronuntarea instantei si dupa aceea acordati sulta de care ati mentionat pentru cota parte atribuita sotiei.
ea doreste sa ramana in casa,dar eu nu doresc sa o instrainez.
expertul a stabilit un pret de 87000 lei.trebuie sa i platesc sulta din aceasta suma stabitita de expert?care este interesul reclamantei ca acest apartament sa valoreze cat mai putin de vreme ce eu trebuie sa i platesc sulta?
Fiind bun propriu al defunctului, sotia are dreptul la 1/4 din intregul imobil. Adica veti avea de plata o sulta in valoare de 21750 lei către sotie. Interesul sotiei ar fi ca imobilul sa valoreze mai mult ca sa primeasca mai mult pentru ca oricum nu are sanse sa primeasca bunul in natura, ar avea sa va dea 65250 lei daca l-ar primi in natura ea.

Alte discuții în legătură

Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune razvan_popescu razvan_popescu Am o mare problema! impreuna cu sotia si ce trei copii, locuim la soacra mea. Eu nu am mutatie la aceasta adresa, in schimb sotia are. In urma cu 5 ani, socrul ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , As dori sa va consult intr-o problema,legata de succesiune. A decedat tatal. Acesta a primit,printr-un contract de vanzare-cumparare , ... (vezi toată discuția)