Problema : un om se duce la un scandal , se intalnescte acolo cu politia ...dupa cateva ore politistii il intreaba de acte , ii iau alcolemia si ii fac dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului .
Intrebari : 1 - procesul verbal - trebuia sa i se comunice ( in civil scrie ca in 30 de zile - dar in penal ? - din punctul meu de vedere , teoretic , ar trebui ) voi ce ziceti
2- exista vreo reglementare in sensul depistarii in trafic al celui care a baut la volan . Sau in cat timp de la depistare pot organele de politie sa intocmeasca acest proces verbal
Multam
Conducerea sub influentza alcoolului constituie contraventie , fiind sanctionata cu aplicarea unei amenzi administrative .In schimb , conducerea in stare de ebritate angajeaza raspunderea penala a faptuitorului , avand ca temei savarsirea acestei infractiuni.
Procesul verbal se intocmeste pe loc , imediat ce a fost constata fata de natura administrativa .
Aceste se comunica in termen de 30 de zile de la constatarea contraventiei .Numai de la data comunicarii acesta poate fi atacat in termen de 15 zile cu o plangere adresata judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia !
Subiectul era altul si anume daca se intocmeste un dosar penal pentru consum de alcool ( peste 40 %oo) avand la baza un proces verbal de constatare , trebuie comunicat respectivul pv faptuitorului ( parerea mea era ca da - si aici ma refer la constitutionalitate - intrucat trebuiesa stii pentru ce se incepe urmarirea penala asupra ta . Am afla ca nu se comunica intrucat apararea se face pe parcursul dosarului . Aici vin eu si intreb din nou : daca organele nu te lasa sa vezi dosarul intrucat " este in cercetare " ce faci pentru a afla despre ce este vorba ??????????
Procesul verbal trebuie comunicat faptuitorului.Dvs sunteti indreptatit sa aflati in ce stadiu se afla actele de cercetare , astfel incat sa aveti posibilitatea sa va organizati corect apararea .Din punctul meu de vedere , ceea ce au afirmat agentii de politiei , anume ca nu aveti drept a afla informatii din propriul dosar ,constituie abuz de drept.Sfatul meu este sa apelati la un avocat pt reprezentare , intrucat, prin savarsirea acestei infractiuni , este angajata raspunderea penala a dvs .
Exista posibilitatea de a se aplica o amenda administrativa , ceea ce presupune lipsa unei mentiuni in cazierul judiciar .
Succes
Permis
alex023
Buna seara,
am fost oprit de un echipaj de politie; fiind testat cu aparatul alcooltest a rezultat o alcolemie de 0,49 la mie. Rezultatele la cele 2 probe ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie
Buzau_40
Buna ziua,
Am nevoie de o parere avizata si sper sa ma ajutati: a inceput sezonul fabricarii tuicii si, ca tot omul, am gustat sa vad calitatea.
Dupa nici 5 ... (vezi toată discuția)