avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu a decedat in urma cu 17 luni. Acum 3 luni o firma de recuperari a datoriilor m-a contactat sa-mi ceara plata unei datorii de care nu stiam. Succesiunea nu a fost inca stabilita si nici eu, nici fratele meu nu am acceptat mostenirea nici expres, nici tacit datorita faptului ca suntem amandoi plecati din localitate si nu ne folosim de bunurile pe care tatal meu le avea. Ce poate face firma de recuperari in aceste conditii si care sunt obligatiile mele? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 18:15, 22 Decembrie 2011
Pentru ca termenul de optiune succesorala s a scurs, cel de 6 luni in care dvs puteati accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, deoarece succesiunea tatalui se dezbate dupa vechiul cod civil, dvs fie va declarati straini de succesiune conf art. 701 din vechiul cod civil si nu mai aveti niciun drept de a mosteni pe tatal dvs daca datoriile sunt atat de oneroase incat nu ar fi rentabil sa acceptati, fie demonstrati ca ati acceptat tacit succesiunea facand acte de administrare ale bunurilor din masa succesorala, ati inchiriat bunuri din masa succesorala, ati platit impozite pt bunurile succesiunii, o acceptati si atunci platiti si datoriile defunctului nu numai cu bunurile succesorale ci si cu bunurile dvs, caci conform vechiului cod civil o data ci accept area succesiunii are loc contopirea de patrimonii, spre deosebire de noul cod, unde fuziunea intre patrimonii nu mai are loc. In caz ca veti fi declarati straini de succesiune, mostenirea va trece la clasa urmatoare de mostenitori pana la clasa a 4 a si daca nu exista mostenitori din toate cele 4 clase, mostenirea va fi declarata vacanta si o va prelua statul.
Atata timp cat nu s-a dezbatut succesiunea, nu aveti nici o obligatie fata de datoriile defunctului.
Amanati aceasta dezbatere 3 ani, timp in care se va prescrie datoria.
Cine mosteneste activul (averea) mosteneste si pasivul (datoriile).
Nu are importanta cand a murit autorul, important este momentul deschiderii succersiunii.
Succesiunea se deschide prin moarte, deci succesiunea se considera deschisa la data decesului. Iar dezbaterea ei poate fi ceruta si de creditorii defunctului!
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
S-a mai dezbatut subiectul.
Banca nu are dreptul sa solicite deschiderea mostenirii, decat daca are un legat din partea defunctului (ceea ce ma indoiesc) vedeti Art. 986 noul cod civil.
Nu faceti confuzie intre a deschide o succesiune si a deschide un partaj (unde creditorul are drept de recuperare in urma partajarii).
Deschiderea succesiunii se face de catre potentiali mostenitori.

Urmariti
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Acesta succesiune se dezbate dupa vechiul cod deci irrelevant mentionarea art din noul cod civil. Orice succesiune deschisa inainte de 1 oct se dezbate pe vechiul cod iar asa cum am spus succesiunile se deschid prin moarte!
Referitor la dezbaterea succesiunii, a procedurii succesorale aceasta conform art. 69 din legea 36/1995 , procedura se deschide la cererea oricarei persoane interesate deci nu numai de mostenitori.

Alte discuții în legătură

Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea? Ruxandruta Ruxandruta Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii mihaela_liviu2012 mihaela_liviu2012 Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)