avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu a decedat in urma cu 17 luni. Acum 3 luni o firma de recuperari a datoriilor m-a contactat sa-mi ceara plata unei datorii de care nu stiam. Succesiunea nu a fost inca stabilita si nici eu, nici fratele meu nu am acceptat mostenirea nici expres, nici tacit datorita faptului ca suntem amandoi plecati din localitate si nu ne folosim de bunurile pe care tatal meu le avea. Ce poate face firma de recuperari in aceste conditii si care sunt obligatiile mele? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 18:15, 22 Decembrie 2011
Data deschiderii succesiunii nu trebuie sa fie confundata cu data deschiderii procedurii succesorale notariale, deoarece aceasta din urma este intotdeauna ulterioara celei dintai si are o cu totul alta semnificatie juridica.
Data deschiderii succesiunii este data mortii defunctului, dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea judecatoreasca declarativa de moarte, acte care fac dovada deplina a decesului, pana la proba contrara. Aceasta data este foarte importanta, deoarece in raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni, capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot aceasta este, de regula, data care marcheaza curgerea
termenului de 6 luni, care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala.
Eu vorbeam despre deschiderea procedurii succesorale notariale.

Si eu la fel...dar se pare ca ne intelegen separat...procedura succesorala notariala se dezbate in acest caz dupa vechiul cod! Si oricum dupa vechiul sau noul cod incident este acel art. Din legea notarilor care spune ca dezbaterea procedurii poate fi introdusa de orice persoana interesata! Am avut cazuri in care de example Asociatia de locatari a introdus cerere de dezbatere a succesiunii pentru a si recupera datoriile la intretinere ale defunctului! Orice persoana interesata inseamna oricine are interes!
Cat priveste termenul de optiune succesorala am amintit de acesta chiar in primul msg!
Si nu vad referirea dvs la partaj... In ce context...nu cred ca exista o confuzie in ceea ce ma priveste !
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea? Ruxandruta Ruxandruta Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii mihaela_liviu2012 mihaela_liviu2012 Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)