Vreau sa inchei un contract de intretinere cu socrii mei, care este natura lui, conform noului cod civil. Poate fi atacat mai usor decat inainte? Cat de sigur e contractul de intretinere?
Multumesc mult!
Contractul de intretinere conform art.1091 alin 4 cod civil este prezumat ca donatie deghizata. Aceasta prezumtie opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si sotului supravietuitor al defunctilor, daca acestia nu au consimtit la instrainare.Deci daca socrii dvs mai au si alti copii in afara de sot ei pot ataca acest contract de intretinere ca fiind o liberalitate si sa ceara reductiunea ei, la dezbaterea mostenirii socrilor.
N-as fi chiar atat de vehement in a cita art. 1091.
Este prezumat a fi o donatie DOAR pana la proba contrara. In cazul contractului de intretinere, obligatia intretinatorilor (prestarea intretinerii = rasturnarea prezumtiei)este foarte usor de probat, fiind vorba despre obligatia de a acorda hrana, imbracaminte, medicamente, etc. si de a inmormanta conform religiei din care face parte intretinutul.
Eu sunt de parere ca atata timp cat contractul este unul care isi va produce efectele, in sensul ca dv. veti presta EFECTIV intretinerea la care va obligati, nu aveti de ce sa va puneti probleme ca s-ar putea dispune o rezolutiune a contractului.
Nu este vorba de vehementa! Normal ca fiind prezumtie poate fi rasturnata iar sarcina probei incumba celui care o invoca. Insa fata de vechiul cod aceasta prezumtie este intinsa si asupra contractului de intretinere, de aceasta am mentionat o!