avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Creantele mostenite
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Creantele mostenite

Buna ziua,
Am cumparat de curand un apartament nou, iar firma constructoare a acumulat la asociatia de proprietari o datorie de 1000 RON. Eu am cumparat apartamentul, care avea o clauza mica in contract, conform careia trebuia sa achit eventualele datorii catre asociatie.
Este corect sa platesc aceste datorii, chiar daca exsta acea clauza in actul de vanzare-cumparare? Cum pot proceda sa nu platesc datoria firmei constructoare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:15, 26 Decembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Greu credibil ca asociatia de proprietari direct interesata sa nu acumuleze debite ,sa incalce prev art 20 din legea nr 230/2007 referitor la comunicarea dovezii de achitare la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari
Acelasi articol impune notarilor publici ca
nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari,care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari
Actele incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept

Pe de alta parte,art 32 din Legea 230/2007
Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin ,membrii comitetului executiv ,inclusiv presedintele asociatiei de proprietari ,
raspund personal sau in solidar ,dupa caz ,in fata legii,si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat
ART. 20 din Legea 230/2007
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.

Deci odata ce este trecuta clauza ca cumparatorul preia datoria, contractul este perfect legal.
Daca cel care a cumparat apartamentul avea cunostinta de acel debit, este OK. Chiar si legea permite acest lucru. Debitul putea sa fie si mai mare, insa exact acea suma trebuia scazuta din pretul negociat al apartamentului si treaba era rezolvata din punctul de vedere al vanzatorului si cumparatorului.
Bun, oarecum fentata in astfel de cazuri este as. prop. care nu poate achita facturile cu tot felul de intelegeri scrise sau nescrise in cei doi, asa ca singura speranta a cumparatorului este sa mearga la notarul care a incheiat actele si sa-i arate legea. Cu un pic de efeot, daca nu se ajunge la intelegere, contractul poate fi "rupt", insa nu pot sa cred ca se mai cumpara apartamente, asa cu ochii inchisi... Trebuie mers si la asociatie care trebuie sa confirme acea datorie a vanzatorului. Da, cam aiurea demerul acum, dar merita incercat!
Interesanta ar fi pozitia vanzatorului, dar parca-l vad ca tipa in gura mare ca datoria a fost scazuta din pretul negociat...
CristiChivu a scris:
Am cumparat de curand un apartament nou, iar firma constructoare a acumulat la asociatia de proprietari o datorie de 1000 RON. Eu am cumparat apartamentul, care avea o clauza mica in contract, conform careia trebuia sa achit eventualele datorii catre asociatie.
Este corect sa platesc aceste datorii, chiar daca exsta acea clauza in actul de vanzare-cumparare? Cum pot proceda sa nu platesc datoria firmei constructoare?

Dupa cum spuneti, si-am subliniat in text, ati cumparat apartamentul si v-ati angajat la plata datoriilor.
Daca ati platit, de exemplu 60000 euro pe apartament si acum trebuie sa mai platiti 250 euro, inseamna ca apartamentul costa 60250 euro. Daca discutati cu vanzatorul si voiati sa cumparati apartamentul fara datorii catre asocitie, sunt convins ca vanzatorul ar fi fost deacord cu dumneavoastra, ar fi achitat el cei 250 euro la asociatie si v-ar fi vandut apartamentul cu 60250 euro. Adica oricum tot din banii incasati de la dv, vanzatorul achita datoria catre asociatie.
Am participat la vanzarea unui apartament cu datorii cam jumatate din valoarea apartamentului. Cumparatorul a negociat un pret mic, a incheiat documente de preluare si esalonare a datoriilor, inclusiv prin intermediul executorului care trebuia sa scoata apartamentul la licitatie. In felul acesta cumparatorul a platit initial vanzatorului suma (cam jumatate din valoarea apartamentului ca restul erau datorii). Tot cumparatorul a platit onorariile, taxele..., ajungand sa le acopere cu inca 20% din valoarea apartamentului. A facut contract de preluare a datoriilor si esalonare pe 2 ani adatoriilor catre asociatie.
Asadar a platit "pe loc" 70% din valoarea apartamentului si 30% esalonat in 2 ani.
Logic, fiecare si-a rezolvat problema, iar cumparatorul a reusit sa plateasca in rate acea datorie.
Cand un cumparator preia datoriile, se angajeaza la plata lor, are avantaje clare si de aceea cumpara cu datorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta asociatie anjinsan anjinsan Buna Ziua, Situatie:Un chirias, se muta in locul altui chirias si apoi solicita adeverinta de la asociatie din care sa rezulte ca nu exista debite restante ... (vezi toată discuția)
Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui conjoint conjoint Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de intretinere - asociatie de proprietari nicolaescu43 nicolaescu43 Suntem o asociatie de proprietari. Am actionat in instanta unul dintre proprietari, deoarece nu si-a platit intretinerea.Am solicitat ca sa fie obligat de ... (vezi toată discuția)