avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui

Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de energie termica.Cota stabilita pe apartamente a ratei de esalonare lunare a fost trecuta la plata pe liste. La solicitarea unui proprietar i s-a eliberat adeverinta de la asociatie ca nu are datorii necesara incheierii contractului de vanzare a apartamentului ..La acea data acesta achitase cota de esalonare cu care figura in lista lunii curente( a doua din cele 12 ) .Noul proprietar instalat considera nedatorata si refuza plata celorlate 10 rate restante, argumentand ca a cumparat apartamentul liber de datorii.Catre cine se va indrepata asociatia pentru acoperirea acestor restante?
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 14:12, 1 Ianuarie 2016
In astfel de situatii la eliberarea adeverintei necesare formalitatilor de instrainare bun imobil se consemneaze situatia la zi a proprietarului vanzator si obligatia dispusa de adunarea generala de achitare pe termen de n luni a debitului inregistrat catre furnizorii de utilitati
Fiind hotarare a adunarii generale,noul proprietar are obligatia sa participe la achitarea cota parte debit
Este datoria fostului proprietar. Daca acesta nu vindea apartamentul si ramanea in continuare in posesia lui, achita datoria esalonat, asa cum ati hotarat.
Atunci cand a solicitat adeverinta trebuia sa achite datoria intreaga pentru ca datoria lui era o suma stabilita clar si doar i s-a acordat dreptul sa o achite esalonat. Sau sa se inteleaga cu noul proprietar ca acesta sa preia ratele, cu acordul asociatiei.
Ce ar fi ca un proprietar care a cumparat apartamentul prin credit bancar cu 70.000 euro avand o rata de 500 euro pe luna, dupa ce achita 2-3 rate a cate 500 euro, sa vanda apartamentul cu 70.000 euro fara sa achite banca, iar noul proprietar sa nu fie implicat cu nimic...!?
Nu se poate. E datoria fostului si acesta poate sa vanda numai daca achita tot ori noul proprietar preia ratele cu acordul creditorului (banca sau asociatia).

Poate cititi mai atent subiectul.Tranzactia s-a consumat iar asociatia( presedintele) a eliberat prealabil adeverinta in care a consemnat zero datorii, vanzatorului necesara acestuia la notariat fara a-i solicita garantia ca noul proprietar ii va prelua ratele,noul proprietar arata cumparat bunul liber de datorii.Acum fostul proprietar nici nu vrea s-auda de a mai plati ceva.
Am citit cu atentie. Presedintele a gresit ca a eliberat acea adeverinta. Acum presedintele sa rezolve problema. Poate sa-l caute pe fostul proprietar, sa-l notifice, sa-l actioneze in judecata.... ori sa puna banii din buzunarul lui si-al administratorului daca au eliberat si-au semnat impreuna acea adeverinta.
Imi pare rau sa constat ca toate raspusurile predecesorilor sunt gresite si cu mult departe de adevar.

Situatia este similara cu unele discutate deja pe acest forum. A se vedea vanzarea de apartamente in cazul blocurilor reabilitate cu obligatia platii lucrarilor in rate ulterioare.

1. Asociatia de proprietari a emis adeverinta in mod corect, conform legii. La momentul emiterii adeverintei apartamentul nu avea datorii. Un administrator constiincios ar fi putut mentiona pe adeverinta si obligatia acelor datorii. Insa conform legii, a procesat corect.

2. Vanzatorul si-a achitat toate obligatiile pana in momentul vanzarii.

3. Cumparatorul are dreptate cand spune ca a achizitionat apartamentul fara datorii. Insa acele obligatii de plata, la momentul vanzarii nu erau datorii, erau obligatii de plata viitoare.

4. Un imobil se vinde cu toate datoriile si creantele aferente.

5. Cumparatorul este obligat sa achite aceste obligatii de plata, care s-au transmis o data cu vanzarea apartamentului. In ceea ce priveste asociatia de proprietari, ea trebuie sa impute datoriile cumparatorului.

6. In ceea ce priveste pe cumparator, acesta a fost inselat. A cumparat un apartament cu "vicii ascunse". Poate sa anuleze contractul de vanzare cumparare pe acest motiv sau poate sa ceara anumite compensatii in intanta civila. Oricum ar fi e o chestiune strict intre cumparator si vanzator.

Alte discuții în legătură

Apartament izolat inainte de cumparare SisQUo SisQUo Buna ziua, Cer scuze daca s-a discutat anterior un subiect similar, dar motorul de cautare al forumului nu mi-a dat rezultate multumitoare. Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Achitare datorii ioanadoljenco ioanadoljenco Buna ziua, In sept 2011 sora mea a achizitionat un apartanemt. La predarea apartamenului fostii proprietarii aveau obligatia sa achite toate datoriile, insa ... (vezi toată discuția)
Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament? Bianca P. Bianca P. Bună ziua, Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de ... (vezi toată discuția)