avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui

Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de energie termica.Cota stabilita pe apartamente a ratei de esalonare lunare a fost trecuta la plata pe liste. La solicitarea unui proprietar i s-a eliberat adeverinta de la asociatie ca nu are datorii necesara incheierii contractului de vanzare a apartamentului ..La acea data acesta achitase cota de esalonare cu care figura in lista lunii curente( a doua din cele 12 ) .Noul proprietar instalat considera nedatorata si refuza plata celorlate 10 rate restante, argumentand ca a cumparat apartamentul liber de datorii.Catre cine se va indrepata asociatia pentru acoperirea acestor restante?
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 14:12, 1 Ianuarie 2016
Cunosc o situatie, mai ciudata decat ce-a descrisa in topic, astfel:
- la o asociatie de proprietari compusa din aprope 500 apt. s-au produs o multine de nereguli si pagube de mai multe miliarde de lei (vechi).
Administratorul si casierul au fugit la propriu, au ascuns/distrus arhiva, astfe incat acum un nou comitet executiv incearca sa deslege itzele.
Intre timp dou blocuri si-au format asociatii proprii si singurele documente de la care s-a plecat in activitatile noilor asociatii au fost ultimile liste de plata afisate de catre "fostii".
Asa ceva nu am mai auzit, parca am mai scris ceva in legatura cu aceasta intamplare.

S-au facu plangeri care mai de care, la primarie, in civil si penal - dar, va inchipuiti, mai bine incerci sa cumperi Palatul Culturii din Iasi decat sa obtii vreun rezultat.

Bun, intre timp, asa cum obisnuesc sa zic si sa scriu, asociatiile (acum trei la numar), trebuie sa "traiasca", sa-si continue activitatea si pe langa toate cele, mai sunt si proprietari care-si instraineaza proprietatile; vine vanzatorul la asociatie si solicita adeverinta ca nu are datorii, ca sa poata vinde omul.
Pe buna dreptate, acesta nu are datorii in momentul vanzarii, insa ce se va intampla in viitor stie cineva? Daca procesele civile-penale care vor urma vor stabili ca prejudiciul a fost creat de catre cele doua personaje si de la acestea nu poti recupera nimic, ce faci?

Am mai vazut scris pe forum (va aduceti aminte de propririle pe care un ex. jr. le-a aplicat proprietarilor, poate exat in caz asemanator) ca volens-nolens, in AG s-a discutat si hotarat crearea unui fond pentru acoperirea "gaurii" pentru ca furnizorii, chiar daca inteleg situatia, nu pot furniza servicii si utilitati la nesfarsit. Ei, hotarandu-se crearea acestui fond, noul proprietar v-a intra intr-un joc necunoscut, adica va avea de achitat un fond pentru o situatie de care nu a stiut si ca poate chiar nu va dori sa participe la achitarea fondului respectiv.

In aceste conditii, cam care ar fi opinia forumistilor in astfel de situatie? Ce trebuie sa fie intocmita acea adeverinta in asa fel incat si vanzatorul si cumparatorul sa fie in "tema" cu aceste informatii, iar asociatia sa nu fie acuzata ca nu a furnizat informatii corecte?
Inainte de a i se da adeverinta vanzatorului, trebuie chemat sa vina la administratie impreuna cu cumparatorul si sa i se faca o atentionare ca s-ar putea sa apara niste sume ulterioare de plata.
Daca este de acord sa cumpere in aceste conditii, administratorul face o hartie unde scrie exact chestia asta, ca l-a avertizat pe cumparatorul X de iminenta platii ulterioare a unei sume care nu se cunoaste in prezent si ca acesta si-o va asuma. Cumparatorul semneaza.

Numai in aceste conditii asigurate, administratorul poate da adeverinta pentru notar, cu inima usoara si fara probleme ulterioare.
Parerea mea este ca astfel de situatii pot fi evitate daca in adeverinta respectiva se introduce o fraza generica care sa avertizeze atat cumparatorul cat si notarul cu privire la litigiile in derulare la data vanzarii (actiuni in instanta impotriva altor proprietari sau ale furnizorilor impotriva asociatiei) sau rate in derulare la furnizori (anvelopare, reparatii terasa, etc.), litigii existente si plati angajate anterior cumpararii de catre noul proprietar.
Iar cei care cunosc cel mai bine aceste situatii sunt tocmai cei care semneaza adeverinta, presedintele si administratorul.

Art. 20. - (1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.

Cum nu se precizeaza felul datoriilor se poate intelege ca pot fi considerate datorii si cele cauzate de litigii in derulare la data vanzarii.

Dar atata timp cat in lege nu se precizeaza obligativitatea ca in adeverinta sa fie mentionat explicit litigii sau plati in derulare ci numai "achitarea la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei", adeverinta este incheiata legal si nu pot fi trasi la raspundere presedintele sau administratorul.



conjoint a scris:
La solicitarea unui proprietar i s-a eliberat adeverinta de la asociatie ca nu are datorii necesara incheierii contractului de vanzare a apartamentului ..La acea data acesta achitase cota de esalonare cu care figura in lista lunii curente( a doua din cele 12 ) .

Acum vad o greseala a celor care intocmesc listele de plata in asociatia dumneavoastra. Pe lista de plata noi afisam suma intreaga datorata si nu ratele, indiferent de ce cheltuiala discutam. De exemplu am modernizat liftul unei scari (16.000 lei) si-am negociat cu prestatorul ca plata sa o facem in rate egale timp de 10 luni. Am repartizat pe prima lista de plata afisata, suma intreaga ce revenea fiecarui apartament si nu rata lunara. Separat am specificat ca acea suma poate fi achitata de fiecare proprietar in 10 rate lunare. Unii au platit mai repede intreaga suma, altii au tinut de grafic iar altii au ramas cu restante platind dupa 10 luni.
Dar pe masura ce plateau cate ceva, fiecaruia i se scadea din suma initiala si pe listele urmatoare aparea doar ceea ce mai avea de plata.
Daca in asociatia dv s-ar fi procedat asa, ar fi vazut clar vanzatoru, cumparatorul, presedintele si administratorul cat mai avea de plata cel ce voia adeverinta pentru a vinde.
Cine a semnat adeverinta privind datoriile cum ca acestea nu exista desi exista in fapt ,sa se descurce .
An nou fericit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament izolat inainte de cumparare SisQUo SisQUo Buna ziua, Cer scuze daca s-a discutat anterior un subiect similar, dar motorul de cautare al forumului nu mi-a dat rezultate multumitoare. Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Achitare datorii ioanadoljenco ioanadoljenco Buna ziua, In sept 2011 sora mea a achizitionat un apartanemt. La predarea apartamenului fostii proprietarii aveau obligatia sa achite toate datoriile, insa ... (vezi toată discuția)
Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament? Bianca P. Bianca P. Bună ziua, Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de ... (vezi toată discuția)