avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt obligată să platesc fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt obligată să platesc fondul de reparații înainte de a vinde un apartament?

Bună ziua,

Doresc să vând un apartament și asociația de proprietari a repartizat suma de aprox 2500 lei pentru apartamentul respectiv ca fond de reparații, în vederea efectuării în viitor a unei lucrări de reamenajare a scării. Cumpărătorul (cu care am semnat deja o promisiune de vânzare) nu dorește să preia cheltuiala respectivă și îmi impune să o achit înainte de semnarea contractului de vânzare. Menționez că nici măcar nu a fost ales furnizorul pentru realizarea lucrării și evident nu există factură emisă pentru o astfel de lucrare.

Am posibilitatea să evit efectuarea acestei plăți (pentru o lucrare de care eu nu am beneficiat și nici nu voi mai beneficia)? Și dacă da, cum pot proceda?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:02, 2 August 2023
Nu sunteti obligata sa achitati acest fond. Cumparatorul nu va poate impune asa ceva.

Articolul 33
(1) Proprietarii din condominii care își înstrăinează locuințele sau spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință sunt obligați ca la întocmirea actelor de înstrăinare să facă dovada plății la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și a utilităților publice.
[ link extern ]
Daca nu este de acord cumparatorul, poate sa se retraga din precontractul de vinzare-cumparare, cu penalitatea aferenta (de obicei se pune o astfel de clauza, cu suma identica, daca se razgindeste oricare dintre semnatari).
Daca lucrarile vor fi in viitor, cum veti beneficia de ele? Cei din asociatie nu se gandesc la asta? Cumparatorul (asta sau altul) le va plati cand se vor face acele lucrari.
Mulțumesc mult! Chiar mă întrebam de ce în contractul de vânzare este stipulată obligația mea de achitare a cotelor lunare la zi, însă în practică mi se solicita și achitarea fondului de reparații. De aceea, pentru că nu există bază legală pentru a mă obliga la achitarea fondului de reparații.
Cu partea morală și logică toată lumea cu care am discutat este de acord, la baza legală pe baza căreia pot solicita astfel de modificări / acceptări / derogări mă poticnesc.
Da e normal sa le achitati.
Nu cumparatorul le impune ci asociatia prin presedinte care nu va da chitanta.

Daca este deja pe lista sau mai mult urmeaza a fi afisate pana in luna Iulie inclusiv , trebuie sa le achitati.
Fondul de reparatii nu il afisez ca urmeaza sa fac o reparatie.
E obligariu prin lege anual indiferent ca fac sau nu reparatii anual.
Am in cont bani destuii dar tot ma obliga legea sa il pun. Eu il pun doar in Decembrie ca e ultima luna si ca trebuie. Un 1000lei / cote indivize.
Daca eu am afisat Martie abia ca e ultima luna afisa ca Doat pana aici am factura de la Hidroelectrica restul le estimez in plus si cand afisez iulie ii dau surplusul si fondul de rulment daca aduce contractul de vanzare .
Deasemenea daca am facut o reparatie sau ceva si s-a decis adunarea banilor in 10 rate si vinde dupa o luna (prima rata ) achita tot inainte sa primeasca chitanta ca reparatia e efectuata
Legea 196/2018
[ link extern ]
ART. 71.
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații
anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)