avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz eliberare adeverinta, deși am plățile la zi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz eliberare adeverinta, deși am plățile la zi

Vreau sa vând un apartament.
Îmi trebuie adeverinta de la asociatia de propietari. Am toate plățile la zi.
Președintele de asociație refuza sa îmi elibereze adeverinta pana la plata unei garanții. Este legal sa îmi ceara asta?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:51, 23 Ianuarie 2024
Bineinteles ca nu e legal, cereti sa va prezinte temeiul cererii acelei garantii.
Legea soune asa :
Articolul 33
(8) La solicitarea oricărui proprietar, președintele și/sau administratorul sunt/este obligați/obligat să elibereze adeverința prevăzută la alin. (2) lit. a) care să dovedească achitarea la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari sau existența unor datorii către asociația de proprietari sau către furnizorii de utilități publice, după caz, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea solicitării acesteia.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2024
latka, utilizator
Informati-ne corect: ce inseamna ca Am toate plățile la zi.?
Adica dvs., astazi, 22.01.2024, aveti achitate toate obligatiile de plata pana pe data de astazi sau cum?
Care este ultima lista de plata afisata la avizier? Noiembrie 2023, decembrie 2023, ianuarie 2024?
Care este suma Fd. de rulment achitata la asociatie?
In opinia mea presedintele asociatiei are dreptate.
Functie de ultima luna afisata la avizier si achitata de catre dvs. administratorul trebuie sa va calculeze o suma/niste sume anticipate, pana la data pe care dvs. o indicati ca o sa parasiti actuala locuinta, intelegeti?
Asociatia trebuie sa intre in posesia unor informatii (valorile indecsilor la utilitati), nr. de persoane care mai locuiti, etc., vi se calculeaza acel anticipat plus un 10-15 % din acea valoare, dvs. trebuind sa achitati acea suma.
Abia atunci asociatia o sa fie obligata sa va elibereze acea adeverinta necesara la notariat in vederea vanzarii locuintei, din care va reiesi ca dvs. ati achitat suma aferenta ultimei luni de plata afisate + un anticipat pe lunile ...
Aceasta este solutia ce-a mai eleganta.
Daca eu as fi in locul presedintelui dvs., v-as elibera o adeverinta comf. art. 33 (8) din Legea nr. 196 /2018 - spune si dl./ moderator aceasta situatie, din care sa reiasa faptul ca v-ati achitat obligatiile de plata, inclusiv ultima luna de plata afisata la avizier si as mentiona in adeverinta faptul ca suma aferenta lunilor de plata neafisate, nu le-ati achitat si se poate mentiona aceasta realitate in contractul de vanzare/cumparare. In acest caz, cumparatorul va trebui sa fie de acord cu aceasta procedura - dar ma tem ca notarul nu pre o sa fie de acord...
Asadar nu vi se cere o garantie, ci vi se cere sa achitati o plata anticipata pentru perioada cat dvs. ati locuit si ati consumat servicii si utilitati prin intermediul as. proprietari.
Ce vedeti nelegal in aceasta situatie?
Adam Grecu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce credeti ca nu am informat eu corect? Ultima intretinere afișată și plătită este pe decembrie. Nu înțeleg de ce trebuie sa plătesc eu pentru ceva ce nu este afișat. Garanția nu este fondul de rulment?
Vali_tm2001, utilizator
Pai asta-s informatiile care lipseau din textul dvs.:
- ca ultima lista de plata este a lunii decembrie 2023 (noi abia maine o afisam)
- ca aveti un fd. de rulment generos care ar putea acoperi cheltuielile pe luna IAN 2024 - dar as. prop. doreste sa se asigure ca cheltuiala pe luna IAN '24, este mai mica decat valoarea Fd. rulment.
Apoi garantia nu este acelasi lucru cu o plata in avans, desi in discutia de fata este cam acelasi lucru.
Si din nou, dvs. o sa achitati ceva ce de fapt ati consumat deja (servicii si utilitati) si care se vor afisa peste o luna. Ce ziceti?
Daca credeti ca ati fost ofensat de atitudinea presedintelui - megeti si-l reclamati la Primarie, dar ma tem ca pana rezolvati, pierdeti tranzactia.
De ce sa facem un lucru simplu (din orgoliu), cand putem face ceva mai complicat?
Noi, la asociatie, am patit-o, de a fost nevoit presedintele sa achite cam 150 lei pentru ca a avut mai multa incredere intr-n vecin de palier, om seios cu care au convetuit peste 30 de ani!
In fine, faceti cum credeti...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! am achiziționat o garsonieră, la notar a fost ... @ana@ @ana@ Bună seara! Am achiziționat o garsonieră, la notar a fost prezentată o adeverință ca nu-s debite iar în contract s-a stipulat ca vânzătorii se ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la dezvoltator, iar acum apar cu restanță la fondul de rulment de anul trecut. este posibil ca asociația să mă oblige, ca nou proprietar, să plătesc din urmă? aug. aug. Buna seara! Am cumparat acum 1 luna un imobil nou de la dezvoltator, intr-un bloc construit anul trecut. Nici nu am apucat sa ma mut ca deja apare la avizier ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)