avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament izolat inainte de cumparare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament izolat inainte de cumparare

Buna ziua,
Cer scuze daca s-a discutat anterior un subiect similar, dar motorul de cautare al forumului nu mi-a dat rezultate multumitoare.
Va rog sa imi spuneti daca sunt bun de plata in urmatorul caz:

Am cumparat anul trecut un apartament de la 2 mostenitori (fostul proprietar fiind decedat din 2008). La cumparare, notarul a cerut vanzatorului (mostenitorii) sa prezinte chitanta emisa de asociatia de proprietari, din care sa rezulte ca apartamentul nu figureaza cu datorii in evidenta. Chitanta arata 0 datorii.
S-a efectuat tranzactia. Ne-am mutat dupa mai bine de jumatate de an, timp in care a fost in renovare.
Cand totul intrase in normal, ma trezesc pe tabelul lunar cu datoriile fiecarui proprietar, cu rata lunara pentru anveloparea efectuata in anul 2010, anterior cumpararii mentionate. Am intrebat la asociatie si mi s-a spus ca am de achitat 3000 RON. Discutia a fost simpla, fara documente justificatoare:" Cate camere aveti? 3? Pai aveti de achitat 3000 RON". I-am amintit ca l-a momentul cumpararii, s-a emis adeverinta de la asociatie, precum ca nu sunt datorii la asociatie. Raspunsul a fost: Adeverinta se refera doar la apa/curent comun/lift, etc. si nu la datoriile cu firme ce au executat lucrari sub contract cu asociatia. Mi-a zis ca eu am datorii la firma respectiva si nu la asociatie, de aici si adeverinta.
Acum intrebarile:
1.- Mi se pare corect daca se prezenta adeverinta cu datorii pentru anveloparea respectiva; in felul asta, o scadeam din pret.
2.- Contractul anveloparii este intre firma executanta si asociatie; nu intre fostul proprietar si firma respectiva. Deci, cum are proprietarul datorie directa la firma si nu la asociatie? Se cerea trecut in adeverinta mentionata cred.
3.- Chiar sa ma convinga sa achit, mi se pare normal ca pretul sa fie stabilit nu la cate camere ai, ci la nivelul lucrarilor efectuate pe apartament. Concret, unul poate a vrut geam termopan pe interior (intre camere si balcoane), altul doar la exterior. Cineva poate avea deja balcoanele inchise si a dorit doar izolarea exterioara cu plolistiren. Eu am platit din banii mei schimbarea unui geam termopan, ca l-a cumparare am vazut ca era montat gresit - se deschidea invers. De aici condamn si cine a facut receptia lucrarii.
4.- Anveloparea s-a facut inaintea cumpararii; eu cumpar apartamentul cu toate datoriile, chiar si cele ascunse in fata notarului?

Va solicit, asadar, un sfat concret, va rog. Sunt bun de plata, sau nu? Daca platesc, consider macar sa platesc in baza lucrarilor efectuate, nu dupa ureche;s-a imparit lucrarea totala la numarul de camere pe scara.
Cel mai recent răspuns: romanulnevoias , utilizator 16:21, 3 Iulie 2015
Stati linistit, daca asociatia a eliberat adeverinta pentru vanzare cu zero datorii atunci buni de plata sunt cei din conducerea asociatiei care au semnat, presedintele si administratorul.

Contractul dintre firma de constructii a fost incheiat cu asociatia de proprietari.

Mi-a zis ca eu am datorii la firma respectiva si nu la asociatie

Ati semnat vreun contract cu firma inainte de a cumpara? Nu prea cred.

Sfaturi concrete:
- nu achitati sub nicio forma nici macar 1 leu;
- daca administratorul introduce in lista de intretinere datoria catre firma de constructii contestati lista in termen de 7 zile;
- il informati concret pe presedinte ca il veti actiona in instanta avand in vedere ca ati achizitionat un apartament cu zero datorii la asociatie, fapt demonstrat de adeverinta eliberata de AP;

Daca presedintele si mentine pozitia precum ca
Adeverinta se refera doar la apa/curent comun/lift, etc. si nu la datoriile cu firme ce au executat lucrari sub contract cu asociatia.

ii intrebati unde se precizeaza in lege cele sustinute de el.

Legea 230/2007
ART. 20
(1) Proprietarii care îsi înstraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decât
aceea de locuinta sunt obligati ca la întocmirea formelor de înstrainare sa faca dovada
achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrainare fara o adeverinta din partea
asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la
cheltuielile asociatiei de proprietari,
eliberata în original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si
cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de înstrainare încheiate cu nerespectarea
acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) În cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, înstrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce în contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

ART. 3
j) j) cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari - suma corespunzatoare din cheltuielile asociatiei, pe care fiecare proprietar este obligat sa o plateasca lunar;

ART. 46
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor
asociatiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de
contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari
, inclusiv cele aferente
fondurilor din asociatia de proprietari.
ART. 47
Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati în proprietati
individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, în functie de suprafata utila a proprietatii
individuale;
- cheltuielile cu anveloparea;)
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar
gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.

[ link extern ]

Datoriile anterioare transferului de proprietate apartin fostului proprietar, daca nu se specifica altfel in contractul de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
cyan, moderator
Va multumesc pentru raspunsul promt. Exact ce aveam nevoie.
O zi frumoasa!
Mi se pare foarte ciudat ca din 2010 tocmai acum s-a pus pe lista aceasta suma.
Este posibil ca administratorul sa nu va fi spus clar despre ce e vorba sau poate dv. sa nu fi inteles toata chestiunea.
In 2010 aceasta anvelopare, daca este facuta prin intermediul primariei, proprietarii nu plateau nimic.
E posibil sa se fi reconsiderat plata catre firme in sensul aplicarii legii.

Legea nr. 238/2013 - aprobarea OUG nr. 63/2012 - modificarea si completarea OUG nr. 18/2009 - cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte
9. La articolul I, dupa punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 121, cu urmatorul cuprins: „ 121. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins: «
Art. 13. -
(1) Finantarea executarii lucrarilor de interventie prevazute la art. 4 se asigura astfel:
a) 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
b) 30% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite;
c) 20% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite
(2) Finantarea executarii lucrarilor de interventie prevazute la art. 4, in cota de contributie prevazuta la alin. (1) lit. c), se asigura de catre asociatia de proprietari pe durata executarii lucrarilor de interventie, in baza situatiilor de lucrari.»”
Sunt doua cazuri aici. Depinde in care dintre ele va aflati:
1. daca plata catre firma a fost introdusa de catre asociatie ca si cota de intretinere atunci va puteti prevala de acea adeverinta eliberata pe zero.
2. daca plata catre firma a fost prevazuta ca si plata separat de cotele de intretinere, atunci asociatia este doar un imputernicit iar Dvs. aveti o problema cu vechiul proprietar care 'a uitat' sa va spuna ca are niste datorii la un srl oarecare .

Cel mai simplu este sa cereti presedintelui sa vedeti contarctul incheiat cu firma respectiva, documentul semnat de catre vechiul proprietar prin care se angaja la plata sumei precum si hotararea adunarii generale prin care s-a aprobat (stabilit) anveloparea (cu conditiile aferente)..
Varianta 2 nu cred se poate lua in considerare deoarece lucrarile la partile comune se fac prin asociatia de proprietari.
Legea aparuta in 2013 se aplica vanzatorului, apartamentul a fost achizitionat in 2014.
Indiferent de modalitatea de contractare a lucrarilor sau de aparitia unei legi datoriile apartin fostului proprietar.

Cand cumperi o masina nu esti obligat sa platesti unui service vopsitoria facuta cu 4 ani in urma achizitionarii!

Alte discuții în legătură

Plata anvelopare bloc de catre noul proprietar horiabg horiabg Buna ziua, am cumparat un apartament de la o persoana fizica care detinea si o firma cu sediul social si cred ca si punct de lucru in respectivul ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat acum un an un apartament în care încă nu ne-am mutat. este normal să plătim cheltuieli de judecată pentru un proces finalizat acum, dar început de asociație în 2017? arhbogdanb arhbogdanb Buna ziua! Intamplarea face ca acum 1 an de zile in 2018 am cumparat prin credit bancar un apartament in care nu ne-am mutat inca. Acum cateva zile asociatia ... (vezi toată discuția)
Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui conjoint conjoint Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de ... (vezi toată discuția)