avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament izolat inainte de cumparare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament izolat inainte de cumparare

Buna ziua,
Cer scuze daca s-a discutat anterior un subiect similar, dar motorul de cautare al forumului nu mi-a dat rezultate multumitoare.
Va rog sa imi spuneti daca sunt bun de plata in urmatorul caz:

Am cumparat anul trecut un apartament de la 2 mostenitori (fostul proprietar fiind decedat din 2008). La cumparare, notarul a cerut vanzatorului (mostenitorii) sa prezinte chitanta emisa de asociatia de proprietari, din care sa rezulte ca apartamentul nu figureaza cu datorii in evidenta. Chitanta arata 0 datorii.
S-a efectuat tranzactia. Ne-am mutat dupa mai bine de jumatate de an, timp in care a fost in renovare.
Cand totul intrase in normal, ma trezesc pe tabelul lunar cu datoriile fiecarui proprietar, cu rata lunara pentru anveloparea efectuata in anul 2010, anterior cumpararii mentionate. Am intrebat la asociatie si mi s-a spus ca am de achitat 3000 RON. Discutia a fost simpla, fara documente justificatoare:" Cate camere aveti? 3? Pai aveti de achitat 3000 RON". I-am amintit ca l-a momentul cumpararii, s-a emis adeverinta de la asociatie, precum ca nu sunt datorii la asociatie. Raspunsul a fost: Adeverinta se refera doar la apa/curent comun/lift, etc. si nu la datoriile cu firme ce au executat lucrari sub contract cu asociatia. Mi-a zis ca eu am datorii la firma respectiva si nu la asociatie, de aici si adeverinta.
Acum intrebarile:
1.- Mi se pare corect daca se prezenta adeverinta cu datorii pentru anveloparea respectiva; in felul asta, o scadeam din pret.
2.- Contractul anveloparii este intre firma executanta si asociatie; nu intre fostul proprietar si firma respectiva. Deci, cum are proprietarul datorie directa la firma si nu la asociatie? Se cerea trecut in adeverinta mentionata cred.
3.- Chiar sa ma convinga sa achit, mi se pare normal ca pretul sa fie stabilit nu la cate camere ai, ci la nivelul lucrarilor efectuate pe apartament. Concret, unul poate a vrut geam termopan pe interior (intre camere si balcoane), altul doar la exterior. Cineva poate avea deja balcoanele inchise si a dorit doar izolarea exterioara cu plolistiren. Eu am platit din banii mei schimbarea unui geam termopan, ca l-a cumparare am vazut ca era montat gresit - se deschidea invers. De aici condamn si cine a facut receptia lucrarii.
4.- Anveloparea s-a facut inaintea cumpararii; eu cumpar apartamentul cu toate datoriile, chiar si cele ascunse in fata notarului?

Va solicit, asadar, un sfat concret, va rog. Sunt bun de plata, sau nu? Daca platesc, consider macar sa platesc in baza lucrarilor efectuate, nu dupa ureche;s-a imparit lucrarea totala la numarul de camere pe scara.
Cel mai recent răspuns: romanulnevoias , utilizator 16:21, 3 Iulie 2015
Cred ca este plecat la asociatie sa clarifice situatia! :)
Sunt convins ca ne va lamuriri si pe noi.

Contractul in mod sigur a fost incheiat intre AP si firma.
Altfel nu vad rostul implicarii asociatiei in recuperarea banilor.
Este posibil sa se ajunga in instanta pana la urma daca il vor obliga pe noul proprietar sa plateasca.

Atunci cind este vorba despre stat datoriile se prescriu in 5 ani in rest termenul de prescriptie este de 3 ani.


Multumesc interesului acordat subiectului si cer scuze ca am disparut. Ajung acasa tarziu si plec dimineata devreme la servici si nici la asociatie nu am avut cand sa ma duc (trebuie sa gasesc o fereastra) si nici sa postez de acasa nu am avut cand.
Am poruncit :hammer: sotiei sa isi gaseasca timp sa intrebe concret la asociatie starea contractuala. O sa revin cand mi se explica exact situatia. Problema este ca asociatia lucreaza doar 3,4 ore pe saptamana si doamna respectiva e si usor recalcitranta cand vine vorba de tineri mutati recent si o intreaba de acte.
Situatie deocamdata, momentan e vaga. Concret am o adeverinta cu 0 datorii la asociatie in momentul cumpararii si la rubrica alte cheltuieli din tabelul mentionat, am o rata de 30 RON pe care nu am platit-o si nu o platesc; nu imi apare un total pentru acea rata sau penalitati, ci doar 30 ron la alte cheltuieli, reprezentand cheltuieli cu anveloparea.
Cer scuze daca o sa mai dispar de pe forum dar o sa incerc sa expun cazul cat mai detaliat.
Va multumesc inca odata.:love2:
Situatia poate fi destul de simpla daca o privim clar.

1. Apartamentul a fost vandut cu toate creantele si debitele sale momentul respectiv.

2.Daca pe acea adeverinta apartametul figura cu 0 datorii la intretinere, atunci acest debit pe care asociatia la repartizat pe listele de plata, a aparut ulterior vanzarii. Drept urmare este legitima cererea asociatiei pentru aceste sume si singura dvs varianta e sa o platiti.

Evident ati putea contesta listele de plata dar nu cred ca v-ar ajuta la ceva.


2.Acum o sa fac si o paranteza.
Chiar daca acel debit (datoria ce trebuie platita catre constructor), a fost datat inainte de momentul vanzarii, si chiar daca ar fi fost in in curs de plata cand spre exemplu; proprietarul anterior ar fi platit timp de 1 an o parte din acea datorie.
Chiar si in scenariul acesta, restul datoriei trebuie platite de dvs ca nou proprietar.
In luna vanzarii vechiul proprietar si-a platit datoria respectiva, cei 30 de lei, si e de inteles ca adeverinta poate aparea cu 0 datorii.


grandanat a scris:

In luna vanzarii vechiul proprietar si-a platit datoria respectiva, cei 30 de lei, si e de inteles ca adeverinta poate aparea cu 0 datorii.

Cred ca grsesiti,fostul propietar a platit o rata din datorie si nu toata datoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata anvelopare bloc de catre noul proprietar horiabg horiabg Buna ziua, am cumparat un apartament de la o persoana fizica care detinea si o firma cu sediul social si cred ca si punct de lucru in respectivul ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat acum un an un apartament în care încă nu ne-am mutat. este normal să plătim cheltuieli de judecată pentru un proces finalizat acum, dar început de asociație în 2017? arhbogdanb arhbogdanb Buna ziua! Intamplarea face ca acum 1 an de zile in 2018 am cumparat prin credit bancar un apartament in care nu ne-am mutat inca. Acum cateva zile asociatia ... (vezi toată discuția)
Proprietar nou nu recunoaste restante esalonate, platite pana la data vanzarii apartamentlui conjoint conjoint Vara aceasta,in cadrul A.G a asociatiei de proprietari a fost constituit un fond in vederea achitarii datoriilor esalonate pe 12 luni catre furnizorul de ... (vezi toată discuția)