avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata anvelopare bloc de catre noul proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata anvelopare bloc de catre noul proprietar

Buna ziua,

am cumparat un apartament de la o persoana fizica care detinea si o firma cu sediul social si cred ca si punct de lucru in respectivul apartament.
Acum aflu de la administrator ca receptia lucrarii de anvelopare a blocului nu s-a facut inca si ca obligatia persoanei juridice de a plati cota proprie de la anvelopare se transfera automat mie. Blocul este in sectorul 2 unde primaria sustine toate cheltuielile mai putin pt persoanele juridice.
Tot administratorul sustine ca are hartie stampilata de la firma care a activat in apartament cum ca se oblige sa plateasca cota parte cand se va face receptia si totodata va veni si factura.
Eu am inteles de la administrator ca receptia se face la 5 ani.. au trecut 2. Oare ? sau am inteles eu gresit ?

La notar , persoana de la care am cumparat apt a adus de la asoc de prop hartie ca nu mai are datorii ... n-am vazut-o dar este mentionata in contractul de vanzare cumparare.

Intrebarea mea este daca intr-adevar costurile , acei 20% din pretul anveloparii pt un apartament, se transfera mie ?!
Sau defapt se transfera asociatiei de proprietari si vor sa-mi forteze mana sa platesc eu cand va fi cazul ? Am inteles ca ar fi cam 5000 lei.... mi se pare f mult.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: horiabg , utilizator 12:32, 8 Iunie 2015
Eu inteleg ca ati achizitionat o locuinta de la o persoana fizica - si cititi cu atentie din contractul de vanzare cumparare aceste date... si cu asta basta.
O fi avut el omul in locuinta despre care vorbiti si sediul social, dar acest lucru nu inseamna ca lociunta apartinea persoanei juridice.
De obicei, cu ani in urma, in vederea deducerii unor cheltuieli cu intretinerea, "firma" incheia un contract de comodat cu proprietarul... ceea ce, iar nu te poate duce gandul ca dvs. ati cumparat locuinta de la o pers. juridica. V-am spus, acesta reiese clar din contractul de v/c unde sunt stipulate f. clar partile - vanzatorul/cumparatorul.
Vedeti daca il mai gasiti pe fostu propietar sa discutati aceste aspecte, eventual mergeti la notar sa faceti acelasi lucru, sa vedeti si adeverinta eliberata de catre as. prop. - era pe firma (pers. jr.) sau pe pers. fizica?
Apoi, ar trerbui sa vorbiti si cu un vecin care nu a avut nicio firma, sa vedeti ce documente a semnat dumnealui, la asociatie, la primarie...
Si eu banuiesc ca as. prop. vrea sa-si traga cei ~ 5000 lei in fondul de reparatii (eventual). Nu ar fi rau, dar nici sa profite de dvs. Aveti grija!
Administratorul ar trebui sa faca ceva ce nu vrea sau, in cel mai bun caz, nu stie sa faca.
In primul rand trebuie sa aflati cu certitudine daca vechiul proprietar desfasura activitate in apartament, adica daca la asociatie a fost inregistrat in vreun fel oarecare ca persoana juridica (daca i se elibera chitanta la cotele de intretinere pe persoana juridica). Asta va spun pentru ca in general aceste persoane juridice isi scad diversele cheltuieli, intre care si intretinerea, pe firma si deci avea interesul sa se declare ca atare. Pentru asta chitanta eliberata de administrator trebuia sa poarte numele persoanei juridice, nu a proprietarului - persoana fizica.
Daca era inregistrat numai cu sediu social, atunci nu era persoana juridica, ci era tratat ca persoana fizica. Sediul social se declara numai pentru corespondenta, nu si pentru activitate si din punct de vedere al asociatiei nu inseamna nimic, deci nici costuri cu anveloparea.

In cazul in care proprietarul platea intretinerea pe numele firmei, probabil a fost trecut in tabelul inaintat la primarie ca persoana juridica.
Dar el n-a facut nicio plata pana acum.
Nu e treaba dv. sa stiti chichitele contractului de anvelopare. Adeverinta eliberata de asociatie pentru notar nu prevedea vreo suma pe care in prezent sau in viitor o aveti de plata. Deci nu aveti nicio obligatie.

Administratorul trebuie sa comunice la primarie ca in apartamentul cu pricina locuieste o persoana fizica. El sau presedintele asociatiei.
Transmiterea obligatiei de plata este numai in capul lui si nu are nicio baza reala. Atata doar ca trebuie sa-si miste fundul de pe scaun si sa mearga la primarie sa rezolve situatia.

Dv. nu v-ati angajat sa platiti nimic. nici verbal, nici scris, asa ca daca insista sa nu rezolve situatia, puteti sfarsi tarasenia in instanta. Suma ceruta merita efortul.
Buna ziua,


@Adam Grecu : da , locuinta era proprietatea unei persoane fizice.
@elga50 : da , in apartament se desfasura activitatea firmei, urmeaza sa aflu exact daca la administratie era inregistrat ca pers juridica sau fizica.

Am vorbit azi la notar, telefonic, ma voi duce luni sa iau si o copie a adeverintei data de asociatie.
Prin telefon notarul mi-a zis ca exact pe adeverinta spune ca sunt datorii zero ale fostului proprietar mai putin eventuale cheltuieli care pot aparea in debit pana la data semnarii contractului. Contractul s-a semnat insa factura de la primarie , normal, n-a aparut (inteleg ca factura va fi data peste 3 ani cand se fac in total 5 ani de la anvelopare si cand se face receptia lucrarii.), deci n-a aparut nici o noua cheltuiala .

Voi vorbi si cu proprietarul sa-mi spuna exact daca figura ca si persoana juridica la administratie. Din ce am inteles din alte discutii adiacente nu cred, pt ca la un moment dat isi lipise firma pe usa si administratorul l-a pus s-o dea jos tocmai ca sa nu-l treaca ca persoana juridica in contabilitate.

Ce as putea totusi sa fac pentru a ma pregati pentru un urmator scandal peste ~3 ani cand/daca ar veni factura de plata? (luni iau de la notar copia dupa adeverinta, as cere si de la adm o copie dupa acea hartie de care zice el ca ar avea-o de la persoana juridica cum ca se obliga sa plateasca... altceva ?)

Legal aceasta datorie poate fi mutata catre noul proprietar? adica eu ? Inteleg ca daca peste 3 ani vine factura de plata si nu mai dam de fostul proprietar sa plateasca probabil tot asoc de prop va plati ... acum pe unde imi pare rau , dar nici sa platesc eu nu prea vad logica ? Legea ce zice ?
Rezolvati intai problema cu felul in care a platit intretinerea vechiul proprietar, persoana juridica sau persoana fizica.

Oricum, calitatea juridica nu se transmite prin vanzarea apartamentului si rezolvarea problemei cu primaria este la indemana asociatiei.

Dv. nu aveti nicio obligatie de plata, atata timp cat nu vi s-a inscris lucrulacesta pe adeverinta.

Problema s-ar fi pus de maniera transmiterii obligatiei de plata, daca si numai daca proprietarul ar fi fost persoana fizica si asociatia semna un contract prin care toti proprietarii ar trebui sa plateasca o suma pentru anvelopare, indiferent cand s-ar face aceasta plata in viitor.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2015
elga50, moderator
Nu trebuie sa asteptati inca 3 ani ca sa vedeti ce se intampla.

In primul rand mergeti la as. prop. si solicitati in scris (dublu exemplar) clarificari ale acestei situatii. Raspunsul trebuie sa-l primiti de la presedintele as. prop.
De pe acum va spun ca eu, in conditiile prezentate de dvs. anterior, nu mi-as face probleme.
Dvs. mai starngeti informatii sa fiti pregatit. Oricum dvs. ca nou proprietar trebuie sa mergeti la asociatie cu o copie a contractului de v/c din care reiese clar ca vazatorul a fos pers. fizica, nu pers. juridica, apoi, conform prev. L230/2007, dvs., daca doriti, puteti deveni membru al as. de proprietari:
ART. 7. Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi.

Deci, incercati sa va clarificati acum aceste probleme, ca nu se stie ce reglementari vor veni peste ani...
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Apartament izolat inainte de cumparare SisQUo SisQUo Buna ziua, Cer scuze daca s-a discutat anterior un subiect similar, dar motorul de cautare al forumului nu mi-a dat rezultate multumitoare. Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Cine plateste pt. reabilitare: vanzatorul sau cumparatorul? costul pentru reabilitare - bloc din sector 3 Mir.Tk Mir.Tk COSTUL PENTRU REABILITAREA BLOCULUI - situat în SECTOR 3 - cine plateste: proprietarul vechi sau proprietarul nou ? Buna ziua, Fiica mea a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Anvelopare blocuri malindi malindi Buna ziua, Reprezint o asociatie de proprietari si am auzit despre programul anveloparii blocurilor. Am dori sa stim in mare,care sunt pasii de urmat si ... (vezi toată discuția)