avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata DUBLA a contributiilor sociale din venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata DUBLA a contributiilor sociale din venituri obtinute din strainatate si Romania

O persoana fizica (nu PFA) de nationalitate Romana si cu domiciliu in Romania care lucreaza din Romania pentru 2 firme din UAE si USA, pe baza unor contracte de consultanta (de durata 2 ani fiecare) in care este specificat clar ca nu este vorba de angajare, mai trebuie sa plateasca din venitul obtinut din urma acestor colaborari urmatoarele?

1. Contributia de asigurari sociale
2. Contributia de asigurari pentru somaj
3. Contributia de asigurari sociale de sanatate

Persoana respectiva este in acelasi timp angajata cu CIM in cadrul unei firme din Romania si isi plateste deja contributiile de mai sus.

Daca da:

1. De ce si pe baza carei legi tinind cont ca deja ii sunt oprite din salariul primit de la firma din Romania.
2. Pentru care anume dintre cele 3 contributii trebuie sa plateasca si despre ce procente vorbim pentru fiecare dintre ele?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:38, 27 Decembrie 2011
Raspunsul il aveti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc. Am o nelamurire totusi referitor la:

"ART. 60 Plata impozitului pentru anumite venituri salariale

(1) Contribuabililor care isi desfasoara activitatea in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate, precum si persoanelor fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, le sunt aplicabile prevederile prezentului articol.
"

In cazul prezentat nu este vorba de salariu, ci de un venit variabil. Nu este vorba de angajare si implicit salariu ci de colaborare (cu alte prevederi contractuale decit cele permise de legislatia din Romania). Remuneratia nu este fixa ca in cazul salariului. In acest context, art. 60, punctul 1 (de mai sus) mai are sau nu efect si ce implicatii ar putea avea cele afirmate de mine?

Poate ca gresesc dar asa cum am spus, opinia mea este ca salariul este fix si implica contract de munca iar eu vorbesc de un venit variabil si contracte de colaborare.

Multumesc si Sarbatori Fericite!

Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2011
ptar, utilizator
Codul fiscal:

ART. 39 Contribuabili
Următoarele persoane datorează plata impozitului conform prezentului titlu şi sunt numite în continuare contribuabili:
a) persoanele fizice rezidente;

ART. 40 Sfera de cuprindere a impozitului
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;


Cu aceste 2 articole e clar ca trebuie sa platiti impozit.

Am incercat sa gasesc in codul fiscal tipul de venit care se aplica in acest caz si m-am oprit la venitul din activitati independente. Nu stiu daca e bine, folositi link-ul de mai jos si cititi capitolul cu activitati independente, vedeti daca vi se potriveste.

[ link extern ]

Daca tot nu va lamuriti, poate ar fi indicat sa mergeti la sediul ANAF din localitatea dvs. si sa intrebati direct despre cazul dvs.

Un An Nou cu impliniri si multa sanatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe salariu din strainatate livius1302 livius1302 Ma poate lamuri si pe mine cineva cum se impoziteaza venitul meu care se compune din salariu venit din strainatate.(mentionez ca petrec mai mult de 6 luni in ... (vezi toată discuția)
Salariat si persoana fizica autorizata In calitate de salariat angajatorul la care in prezent lucrez retine si varsa la fondul de asigurari de sanatate contributia la care sunt obligat. Deci in ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma, vreau sa paltesc impozit dar guvernul nu vrea banii mei Elena Baleanu Elena Baleanu Am lucrat pentru o companie din strainatate in perioada 2005-2007 calatorind intre Spania si Romania, niciodata depasind 183 de zile in Spania. Cunosteam ... (vezi toată discuția)