În calitate de persoană care desfăşoară activităţi independente, potrivit art. 53 alin. 2 lit. b) din O.U.G. nr. 150/2002, aveţi obligaţia de a vă asigura, dobândind calitatea de asigurat prin declaraţie; declaraţia către Casa de asigurări de sănătate este obligatorie (art. 8 din O.U.G. nr. 150/2002).
Calitatea concomitentă de salariat nu exclude acestă obligaţie de a contribui la fondul naţional unic de asigurări de sănătate în raport de venitul net realizat din activitatea independentă. Plăţile se fac trimestrial potrivit declaraţiei anticipate de venituri, iar după stabilirea venitului net anual se face declaraţie finală urmată de regularizare.
Dacă nu aţi făcut declaraţiile şi nu aţi achitat ratele trimestriale, nici sumele pentru veniturile finale aferente perioadei 2001-2005, Casa de asigurări este în drept să perceapă majorări de întârziere.
Art. 53 alin2 ( nu exita litera b ?? ) din Ordonanta nr.150/2002 prevede foarte clar urmatoarele :
"Persoanele care nu sunt salariate , dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari in a carei raza teritoriala isi au domiciliul veniturile impozabile , in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 6,5% potrivit prezentei ordonante de urgenta ." Acest text de lege consider ca nu imi este aplicabil intrucit am calitatea de salariat .
Referitor la art.8 din acelasi act normativ se refera la persoane fizice autorizate care angajeaza persoane cu contract individual de munca sau cu conventie civila .
Am uitat sa spun un amanunt . De la data obtinerii autorizatiei nu am avut angajati . Pe cale de consecinta consider ca nu imi sunt aplicabile prevederile art.8 .
Mai mult inspectorii fiscali m-au asigurat de faptul ca in afara de impozitul pe venit nu mai am nici o obligatie .
Conf. normelor privind modul de incasare a contributiilor prevede ca contributia cas se plateste o data cu impozitul pe venitul datorat .
Ce sa mai inteleg ? Pe cine sa mai intreb ?
Am postat si pe forumul casei nationale de asigurari de sanatate . Nu am primit nici un raspuns.
Mai mult Casa de asiguri din localitatea unde am domiciliul ma invita la sediul lor pentru a stabili daca am sau nu obligatia de a achita contributia de sanatate . Ma intreb, nici ei nu stiu ????
Nu stiu ce sa cred.
Poate ma lamureste cineva.
Un contribuabil .
Rectificăm, este vorba de art. 51 alin. 2 lit. b). În mesajul anterior s-a strecurat o eroare de tehnoredactare.
Daca aveti încredere în cuvântul unui "contribuabil", vă asigur că am calitatea de contribuabil; sub ambele aspecte, dat fiind că am calitatea de salariat, precum şi aceea de persoană care desfăşoară o activitate independentă.
Din anul 2000, de când îndeplinesc această dublă calitate, am îndeplinit obligaţiile astfel cum am descris în mesajul precedent.
În cursul lunii mai "am beneficiat" de controlul Casei de Asigurări de Sănătate pe linia contribuţiei în calitate de persoană fizică ce desfăşor activitate independentă. În urma controlului (fără a mai vorbi de o eroare de calcul care a fost comisă de casa de asigurări în prima fază, datorită omiterii unui ordin de plată), s-a constatat că am achitat contribuţia în conformitate cu prevederile legii.
Vă rog să nu faceţi confuzie între contribuţia pe care o datoraţi în calitate de persoană fizică ce realizează venituri dintr-o activitate independentă, şi contribuţia pentru utilizarea unor angajaţi.
Ce v-au spus inspectorii de la finanţe este valabil numai în ce priveşte calitatea de angajator, nu şi în ce priveşte calitatea dumneavoastră de persoană care realizează venituri dintr-o activitate independentă.
În concluzie, se poate întâmpla să datoraţi trei categorii de contribuţii:
- în calitate de salariat, care este reţinută de către angajatorul dumnneavoastră;
- în calitate de angajator, pentru persoanele pe care le aveţi angajate în cadrul activităţii independente pe care o desfăşuraţi; şi
- în calitate de persoană fizică ce desfăşoară activităţi independente. Nota bene, chiar în urma modificării O.U.G. nr. 150/2002 prin O.U.G. nr. 107/2005, nu s-a prevăzut că persoanele care au calitatea de salariat nu mai datorează contribuţia pentru veniturile din activităţi independente. Dispoziţiile art. 51 alin. 2 lit. b) din O.U.G. nr. 150/2002, în urma modificării, arată doar că nivelul venitului din activitatea independentă, în raport de care se calculează contribuţia, nu va fi mai mic decât salariul minim brut pe ţară, în situaţia în care este singurul venit. Nu spune că titularul acestui venit este scutit de contribuţie dacă are calitatea de salariat.
Multumesc de raspuns dar in conformitate cu prev. art. 90 din Legea nr. 145/1997 cas -ul se constituie doar asupra venitului impozabil al liber profesionistilor . Deci in perioada 1997-2002 doar persoanele care exercitau profesii liberale datorau contributia de asigurari sociale de sanatate . Acest fapt este intarit de prevederile noii legi adoptate in 2002 si anume O.nr.150/2002 care la art.46 specifica foarte clar urmatoarele
- contributia de asigurari de sanatate se aplica asupra veniturilor din activitatile desfasurate de persoane care exercita profesii liberale sau veniturile obtinute de persoanele autorizate sa desfasoare activitati independent
Deci numai incepind cu data intrarii in vigoare a O.150/2001 persoanele fizice autorizate datoreaza cas-ul , si numai in cazul in care nu pot face dovada calitatii de asigurat.
Mai mult prin normele metodologice date in aplicarea Legii nr.145/1997 care reglementeaza modul de incasare a contributiei de asigurari de sanatate , spre surprinderea mea
au fost stabilite si alte categorii fiscale neprevazute in Legea nr. 145/1997 .
Astfel in categoria persoanelor obligate sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate au fost incluse si persoanele fizice autorizate care in conceptia legiutorului roman sunt liberi profesionisti . ????????????
Nu aceeasi interpretare este data de prevederile legii ce reglementa la acea data impozitul pe venit . Astfel conf. O.U.85/1997 persoanele care obtin venituri din exercitarea profesilor liberale respectiv persoanele ce realizeaza venituri din activitati independente sunt datoare sa plateasca impozitul pe venit .
Totodata normele metodologice nu pot completa o lege ci vin doar in a explica mai amanuntit modul de aplicare a acesteia .
O ultima nedumerire mai am . Prevederile art. 52 alin.2 din O.150/2002 cui se aplica ? Din modul de redactare a acestui text reiese foarte clar faptul ca in cazul in care o persoana este salariat deci poate dovedi ca este asigurat , nu mai are nici o obligatie fata de Casa de Asigurari de Sanatate.