Sunt insarcinata si in curand voi naste. Nu sunt salariata si deci nici asigurata. Adeverinta de salariat a sotului este suficienta pentru a nu plati costurile de spitaliare? Multumesc frumos.
Am mai dat un raspuns pe aceasta tema la un mesaj din data de 2 septembrie. Redau acel raspuns.
Potrivit O.U.G. nr. 150/2002, toţi cetăţenii ţării noastre sunt obligaţi să se asigure pentru sănătate. Asigurarea soţului nu are nici o valoare pentru dumneavoastră.
Dacă nu aţi avut calitatea de asigurat sub nici o formă (salariat, persoană fizică autorizată, şomer beneficiar al indemnizaţiei de şomaj), la data primei cereri de acordare a unui serviciu medical, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. 4 din O.U.G. nr. 150/2002, pentru a obţine calitatea de asigurat, aveţi obligaţia de achita contribuţia pentru asigurările de sănătate, calculată pe ultimii trei ani, în raport de salariul de bază minim brut pe ţară.
Am căutat în arhiva cu mesajele din zilele precedente şi am extras paragrafele la care fac referire în răspunsul anterior.
Potrivit art. 98 alin. (2) din Legea nr. 19/200, salariata beneficiază de concediul plătit pentru creşterea copilului cu condiţia ca în cele 12 luni anterioare solicitării acestui concediu, să aibă cel puţin 6 luni de stagiu de cotizare.
La calcularea stagiului de cotizare se iau în considerare şi perioadele care potrivit art. 38 alin. 1 lit. a) constituie perioade asimilate (perioade în care a beneficiat de drepturi de aisgurări sociale, cum este cazul concediului medical).
Potrivit O.U.G. nr. 150/2002, toţi cetăţenii ţării noastre sunt obligaţi să se asigure pentru sănătate. Asigurarea soţului nu are nici o valoare pentru dumneavoastră.
Dacă nu aţi avut calitatea de asigurat sub nici o formă (salariat, persoană fizică autorizată, şomer beneficiar al indemnizaţiei de şomaj), la data primei cereri de acordare a unui serviciu medical, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. 4 din O.U.G. nr. 150/2002, pentru a obţine calitatea de asigurat, aveţi obligaţia de achita contribuţia pentru asigurările de sănătate, calculată pe ultimii trei ani, în raport de salariul de bază minim brut pe ţară.