avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum trec pe numele meu o fosta casa nacionalizata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum trec pe numele meu o fosta casa nacionalizata cumparata de mama?

Buna ziua. Ma numesc Ciprian si locuiesc legalmente in Spania din 2005. Mama mea a primit o casa nacionalizata (casa abandonata de nemti si nacionalizate de catre statul roman) in 1995. Apoi in 1999 sau 2000 exista optiunea de cumparare a casei. Cum mama nu avea bani si eu eram plecat in Spania la munca, iam spus ca o platesc eu daca mio da mie. A fost de acord si iam dat banii ca sa o plateasca in rate lunar. In 2008 am terminat de achitat casa. Acum as dori sa stiu cum am putea face ca sa se treaca casa pe numele meu. Ce modalitati exista tinind cont ca e o fosta casa nacionalizata si mi se pare ca nu se poate vinde timp de 10 ani sau asa ceva? As dori solutia cea mai ieftina. Ce trebuie facut, ce trebuie platit si cit? Casa am cumparato de la stat cu 5000 de euro. Dar e foarte veche si trebuie reformata toata. Mama e casatorita dar casa a primito cind era separata de tatal meu, deci e pe numele ei. Oricum tata nu are nimic impotriva. Mai am si 4 frati care stiu ca eu am platit casa si nu au pretentii la ea. Mama spunea sa faca o donatie cu intretinere, cu toate ca nu vrea so intretin eu pt ca sunt in scaun cu rotile din cauza unui acident. Totusi eu nu as dori sa se specifice cu intretinere pt ca nu se stie niciodata. Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: cipilusca , utilizator 21:07, 26 Decembrie 2011
Legea 112 din 1995, numita si a "caselor nationalizate", le-a dat dreptul chiriasilor din imobilele preluate de stat dupa 6 martie 1945 sa cumpere locuinta pe care o detineau in baza unui contract de inchiriere. In contractul de vanzare-cumparare aparea o clauza, impusa de lege, prin care chiriasul-cumparator era obligat sa nu instraineze imobilul timp de 10 ani de la data cumpararii.
Deoarece se considera ca dreptul de proprietate a fost transmis catre mama dvs. la data achitarii integrale a imobilului (2008), puteti instraina imobilul in 2018.
acum, nu ar mai fi problema interdictiei vanzarii unei case nationalizate... insa ramane problema ca toti susceptiblii la mostenirea mamei dvs, adica sotul ei si fratii dvs sa vina cu voi la notariat si sa dea o declaratie ca sunt de acord cu vanzarea si ca nu au si nu vor avea nici o pretentie de la dvs cu privire la bunul dobandit de la mama dvs... Sarbatori fericite!
procmarci a scris:

Legea 112 din 1995, numita si a "caselor nationalizate", le-a dat dreptul chiriasilor din imobilele preluate de stat dupa 6 martie 1945 sa cumpere locuinta pe care o detineau in baza unui contract de inchiriere. In contractul de vanzare-cumparare aparea o clauza, impusa de lege, prin care chiriasul-cumparator era obligat sa nu instraineze imobilul timp de 10 ani de la data cumpararii.
Deoarece se considera ca dreptul de proprietate a fost transmis catre mama dvs. la data achitarii integrale a imobilului (2008), puteti instraina imobilul in 2018.

Au fost chiar si aici pe avocatnet.ro discutii cu privire la valabilitatea acestei interdictii in lumina noului cod civil.. pana la urma depinde de notarul care va incheie actul... ca sunt multi care habar nu au de noile reglementari si puteti intampina greutati
exisat modalitati juridice de transmitere a proprietatii, insa toate resupun declaratiile notariale ale tuturor mostenitorilor rezervatari. fratii si sotul mamei.nu sunt multi notari care fac asta, asa ca nu stiu daca sunt si ieftini. trebuie sa cercetati
am inteles ca chiar daca fac contract de donatie cu scutire de raport sau contract de vinzare cumparare fratii mei vor putea avea pretentii. Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie,chiar contract de vanzare cumparare LUMITM LUMITM Mama mea detine o casa si ar vrea sa i-o doneze fratelui meu.In contractul de donatie se poate insera o caluza prin care sa se specifice ca respectivul bun ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu acordul fratilor vivipanait vivipanait suntem 5 frati. vreau sa inchei un contract de intretinere cu parintii sau contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru ca eu am grija de ei. ... (vezi toată discuția)
Contract imobil - sfat nasobraznic nasobraznic Am fost crescuta de un cuplu care au locuit in concubinaj.El ( tata) ma adoptat dar nu si ea ( care nu in acte mi_a devenit mama). Tati a murit si am ramas ... (vezi toată discuția)