avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie,chiar contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie,chiar contract de vanzare cumparare

Mama mea detine o casa si ar vrea sa i-o doneze fratelui meu.In contractul de donatie se poate insera o caluza prin care sa se specifice ca respectivul bun poate fi instrainat de catre fratele meu daca si eu sunt de acord? Fratele meu locuieste in casa mamei noastre iar mama cu mine in alta localitate. Eu sunt de acord cu donatia si nu am pretentii de ordin financiar sau material din partea lui.
Cel mai recent răspuns: F.V. Strauß , Consilier juridic 02:25, 22 Aprilie 2009
Dupa ce se incheie contractul de donatie , fratele devine proprietar, asa ca poate dispune de bun cum doreste, inclusiv prin vinzare cumparare, nu mai are nevoie de consimtamintul nimanui.
Subscriu la cele spuse de dl avocat mai sus dar la nivel logic nu inteleg de ce doriti inserarea clauzei respective odata ce nu aveti nici o pretentie?
puteti insa sa inserati in contractul de donatie o sarcina in sensul ca donatarul sa acorde intretinere mamei d-voastra pe timpul vietii, atunci contractul devenind o donatie cu sarcini, sarcina care trebuie respectata.

av zaharia florin
Opinia mea este in legatura cu cea a unei practici oarecum des utilizate: in loc de contract de donatie mai sfant este un contract de vanzare- cumparare, intrucat amandoua sunt translative de drepturi de proprietate, sunt taxate aproximativ la fel la notarul public, dar se evita reductiunea.
Daca am gresit, rog pe cineva sa ma corecteze!
Consultati un prieten notar public!
Daca nu aveti nici o pretentie asupra imobilului, ci doriti doar sa aveti un drept de dispozitie asupra acestuia in momentul in care fratele dvs ar dori sa-l instraineze, atunci logic, ar trebui sa deveniti si dvs proprietara impreuna cu fratele dvs. Aceasta presupune deci, ca mama dvs sa faca donatia in favoarea atat a fratelui cat si dvs in aceeasi masura. O astfel de donatie ar fi prin urmare practic inutila, din moment ce dvs si fratele sunteti mostenitori legali. Asafiind nu pot decat sa subscriu parerii dl avocat Paven.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract donatie uzufruct viager intre parinti cu fiul acestora ana cornelia ana cornelia Buna seara. Parintii meu i-au facut fratelui meu un contract de donatie cu clauza viagera, in anul 2010, iar in :( anul 2011 mama a decedat. In anul 2016 a ... (vezi toată discuția)
Proprietar nutica.r nutica.r fratele meu este casatorit de 8 ani si locuiesc in casa mamei noastre pe care a dobindito prin mostenire.sotia fratelui meu insista sa le dea acte,pe acest ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil Tunderbild Tunderbild Buna ziua Situatia mea este urmatoare: Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg... Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic ... (vezi toată discuția)