avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil

Buna ziua
Situatia mea este urmatoare:
Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg...
Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic si de sotul ei am luat comun decizia ca imobilul in care locuiesc(casa cu gradina) sa fie vanduta mie cu act vanzare-cumparare pe care eu chiar o platesc la valoarea actuala dupa cota..
Subliniez ca acest imobil initial a fost 50-50 % a lui maicamea si sotul ei...dar acum 5 ani sotul fiind batran a donat partea lui mamei cu conditie de uzf. viager..Dar acum fiindca nu au incredere in copilul lor comun si ca au nevoie si de bani mi-au propus aceasta vanzare a casei...
Mentionez ca mai au terenuri si o casuta ,bunuri ce au fost donate fratelui meu vitreg din care eu nu am nici o pretentie sau preferinta...
Intrebarea mea este ca,daca cumpar casa asta pur si simplu o si platesc sunt in siguranta privind fratele vitreg?
Sau ma mai pot trezi cu el ca are pretentii la o parte dupa ce am platit casa?
Am citit pe forum,ca trebuie sa am dovada platii...adica sa dau cash banii in fata notarului sau sa depun banii pe vreun cont bancar pe numele mamei...(casa fiind acum integral pe numele ei) si sa cer un extras si copie dupa depunere?

Va rog ajutatima cum sa procedam..
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:55, 10 Februarie 2017
Daca mama si tatal vitreg au facut deja acte fratelui, nu ar mai avea de ce sa aiba pretentii, intrucat si-a intregit rezerva succesorala.
Daca doriti neaparat contract de vanzare cumparare, atunci da, trebuie facuta dovada achitarii pretului. Daca pretul depaseste 50.000 lei, nu puteti plati cash, ci doar prin virament bancar, in contul mamei.
V-as sfatui ca inainte de incheierea contractului de vanzare cumparare, tatal vitreg sa dea o declaratie de renuntare la dreptul de uzufruct, pentru radierea de la carte funciara.
Si daca raman amandoi cu mentiunea uzufruct viager...adica si mama si sotul ei?
E ceva problema?
Pai dreptul de uzufruct este doar in favoarea tatalui vitreg.
Tatal vitreg a donat jumatatea lui mamei dvs, cu rezerva uzufructului viager.
Faceti cum doriti, insa eu am sugerat renuntarea la uzufruct pentru a simplifica lucrurile.
In caz contrar, vor trebui sa fie prezenti amandoi la semnarea actului.
Am inteles ce spuneati m.am referit ca dupa incheierea contractului v-c intre mine si ei pot sa-i trec pe amandoi in contractul nou ca si uzufruct viager sau in intretinere?
Ca tatal vitreg atata specificatie ar avea si atunci as trece pe amandoi evident sa fie linistiti...stiti cum is batranii...
Daca aveti grija de ei, de ce faceti vanzare, adica de ce dati si bani ? Bine, puteti da o parte in bani si o parte sa prestati intretinere, sau sa prestati doar intretinere.
Incheiati un contract de intretinere si sa isi rezerve drept de uzufruct mama, ca tatal are deja.

Alte discuții în legătură

Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)