avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori ...

Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori un sfat. Soțul mamei mele a murit recent (tată vitreg) iar împreună au 3 copii. El mai avea încă 2 copii dintr-o altă căsătorie. Totodată, el mai are si 2 frați. Mama lui înainte de deces a trecut toate proprietățile pe numele lui si au facut act cu uzufruct viager. Bunicul vitreg a rămas in viata si are probleme de sănătate si mintale. In tot acest timp tatăl vitreg împreună cu mama au întreținut proprietățile și achitat orice facturi au fost.
Acum dupa moartea tatălui vitreg, bunicul vitreg ii face viata grea mamei mele întrucât nu poate sa locuiască într-o anumită proprietate iar frații tatălui vitreg speră sa moștenească ceva anume.
Mama a ajuns într-o situație foarte dificilă si nu stiu cum si ce sfat sa ii ofer. Daca se poate un răspuns va mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:14, 12 Septembrie 2024
Fratii tatălui vitreg nu au niciun drept. Exista copii.
Și dacă exista copii, fratii nu mostenesc nimic.
Ați menționat ca bunicul "a trecut" Imobilul pe numele tatălui vitreg.
A trecut cum? Cum se numește actul, mai exact?

raluk0207 a scris:

Fratii tatălui vitreg nu au niciun drept. Exista copii.
Și dacă exista copii, fratii nu mostenesc nimic.
Ați menționat ca bunicul "a trecut" Imobilul pe numele tatălui vitreg.
A trecut cum? Cum se numește actul, mai exact?

Mama tatălui vitreg a avut toate proprietățile iar ea împreună cu soțul ei (bunicul vitreg) au făcut contract de vânzare-cumpărare (donație cred, inca astept sa vad o poza cu acel contract) in care se specifica cu siguranță uzufruct viager cu beneficiarul fiind tatăl vitreg (decedat acum). Cea mai mare problemă este că mama a intrat în depresie. Acolo unde are domiciliul nu poate sa stea din cauza ca moșul ala o amenința si o tratează ca pe o sclava. Mama inca o mai are in grija pe sora mea care e in clasa a șaptea. Nu stiu cum sa o ajut
Ajutati-o sa se mute.
Fie la dvs, fie undeva cu chirie.
Cel puțin pana decedează si bătrânul.
Dacă contractul nu a fost unul de întreținere, mama dvs nu are nicio obligație în ce-l privește, decât aceea de a-l lasă să locuiască si sa folosească acea casă pana la deces.

raluk0207 a scris:

Ajutati-o sa se mute.
Fie la dvs, fie undeva cu chirie.
Cel puțin pana decedează si bătrânul.
Dacă contractul nu a fost unul de întreținere, mama dvs nu are nicio obligație în ce-l privește, decât aceea de a-l lasă să locuiască si sa folosească acea casă pana la deces.

Mulțumesc frumos pentru răspuns și timpul acordat.
Mama tatălui vitreg a avut toate proprietățile iar ea împreună cu soțul ei (bunicul vitreg) au făcut contract de vânzare-cumpărare (donație cred, inca astept sa vad o poza cu acel contract) in care se specifica cu siguranță uzufruct viager cu beneficiarul fiind tatăl vitreg (decedat acum).

Daca mama a avut proprietatile inseamna ca erau numai bunurile sale ? daca da, de ce q vândut impreuna cu sotul ?
vedeti intai ce act s-a semnat, cu cine, ce clauze si reveniti.

Mama dvs si copiii sotului ei sa dezbata succesiunea dupa sot/tata
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2024
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Bunicii mei au incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, un imobil situat la tara, cu mine, nepoata lor de fiu, care ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unuia dintre frati maratia maratia Buna seara, as dori sa ma ajutati in obtinerea unei solutii cat mai bune in rezolvarea unei probleme. Am sa va expun cat pot mai pe scurt o situatie care mie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, nu am gasit situatia mea pe forum, dar incerc cu un ... Flori Ionita Flori Ionita Buna ziua, nu am gasit situatia mea pe forum, dar incerc cu un topic nou. Am urmatoarea situatie in care nu stiu cum ar fi mai corect sa actionez pentru ca ... (vezi toată discuția)