avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil

Buna ziua
Situatia mea este urmatoare:
Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg...
Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic si de sotul ei am luat comun decizia ca imobilul in care locuiesc(casa cu gradina) sa fie vanduta mie cu act vanzare-cumparare pe care eu chiar o platesc la valoarea actuala dupa cota..
Subliniez ca acest imobil initial a fost 50-50 % a lui maicamea si sotul ei...dar acum 5 ani sotul fiind batran a donat partea lui mamei cu conditie de uzf. viager..Dar acum fiindca nu au incredere in copilul lor comun si ca au nevoie si de bani mi-au propus aceasta vanzare a casei...
Mentionez ca mai au terenuri si o casuta ,bunuri ce au fost donate fratelui meu vitreg din care eu nu am nici o pretentie sau preferinta...
Intrebarea mea este ca,daca cumpar casa asta pur si simplu o si platesc sunt in siguranta privind fratele vitreg?
Sau ma mai pot trezi cu el ca are pretentii la o parte dupa ce am platit casa?
Am citit pe forum,ca trebuie sa am dovada platii...adica sa dau cash banii in fata notarului sau sa depun banii pe vreun cont bancar pe numele mamei...(casa fiind acum integral pe numele ei) si sa cer un extras si copie dupa depunere?

Va rog ajutatima cum sa procedam..
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:55, 10 Februarie 2017
Soluția de siguranță v-a fost dată pe pagina precedentă: prezența fratelui la notar pentru a consimți la înstrăinare.
În caz contrar, vânzarea cu clauză de uzufruct ce va fi făcută de mama dvs. către dvs. (descendent) va fi prezumată donație. Iar această prezumție va opera în favoarea fratelui dvs. (descendent și el) dacă nu a consimțit la înstrăinare.


Dacă fratele dvs. nu vrea, atunci propuneți-i să suporte el cheltuilile operației tatălui său.
Da, da. Exact așa.

Am vaga impresie că dvs. nu căutați o soluție de siguranță pentru dvs., ci vreți mai degrabă „să fie ei mulțumit” (sic!) inainte de a vă asigura că binele pe care doriți să-l faceți ...soțului mamei (că nu-i greu de cititi printre rânduri) nu este cumva un RĂU viitor pentru mama dvs. (în primul rând) și apoi pentru dvs.

Pentru a ști dacă acea cumpărare este o idee bună sau nu, sunt necesare multe, multe amănunte. Unele nici nu vi le puteți închipui. Spre pildă: donația de acum 5 ani a fost inainte sau după celelalte donații despre care povesteați pe pagina precedentă?

Dvs. puteți să-mi spuneți ce pantofi mi s-ar potrivi mai bine dacă nu-mi cunoașteți nici măcar numărul de la pantofi?

Ei bine, nici eu nu pot să dau soluții potrivite pe bază de ...citit în frunze de ceai. :)
Un răspuns bun pe o speță vine după zeci de întrebări de clarificare.

Bunăoară v-aș întreba: de ce nu ii imprumutați bani celui care are nevoie de ei? (asta dacă fratele dvs. nu consimte la întrăinare și nici nu vrea să-l ajute).
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori ... Daaris Daaris Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori un sfat. Soțul mamei mele a murit recent (tată vitreg) iar împreună au 3 copii. El mai avea ... (vezi toată discuția)